Google krijgt concurrentie in China

Het Chinese staatspersbureau Xinhua en telecombedrijf China Mobile hebben besloten om samen een nieuwe zoekmachine in het leven te roepen. Google lijkt hiermee geduchte concurrentie te krijgen in China.

China Mobile beschikt over het grootste mobiele netwerk ter wereld en heeft meer dan 500 miljoen abonnees, eveneens een wereldrecord. Xinhua is het grootste persbureau van China, met meer dan honderd vestigingen in het buitenland.

“De joint-venture is belangrijk om de veiligheid op informatiegebied te garanderen en de nieuwe media-industrie van China op een robuuste, gezonde en ordelijke manier te ontwikkelen”, aldus de vicepresident van Xinhua.

Google versus China

Google ligt al enkele maanden met de regering van China in de clinch. De zoekgigant dreigde begin dit jaar het land te verlaten na aanvallen op Gmail-accounts van Chinese mensenrechtenactivisten. De Communistische Partij van het land zou achter deze aanvallen zitten. Ook wilde Google niet langer dat de regering censuur toepaste op zoekresultaten.

Vervolgens dreigde de Chinese regering Google het land uit te zetten. Gebruikers van de zoekmachine werden namelijk doorgelinkt naar servers in Hongkong, waar de autoriteiten van China geen censuur op de zoeresultaten toe konden passen. Eind juni stopte Google met dit doorlinken en mocht het blijven.