Google kwartaalcijfers: omzet stijgt maar winst omlaag

Google heeft gisteren zijn cijfers bekendgemaakt van het eerste kwartaal van dit jaar. De omzet steeg met 27 procent naar 8,6 miljard dollar. De nettowinst daalde echter met 200 miljoen naar 2 miljard dollar.

De daling van de nettowinst zou te wijten zijn aan een flinke stijging van de operationele kosten. Die zijn in een jaar tijd met 54 procent gestegen; een derde dus van de totale omzet.  

De bouw van nieuwe datacentra was verantwoordelijk voor een groot percentage van deze kosten. Voorheen investeert de zoekgigant tussen de 500 en 600 miljoen in dergelijke infrastructuur. Afgelopen kwartaal was dat 890 miljoen dollar. Ook hun eigen browser Chrome zorgde door een uitgebreide marketingcampagne voor een stijging van de kosten. 

Personeelsbeleid nam daarnaast ook een groot deel van de kosten voor hun rekening Google nam erg veel nieuw personeel aan vorig jaar. Het personeelsbestand groeide van 6000 naar 26.316. Ook moest het bedrijf een onbekend aantal personeelsleden opties of een salarisverhogingen uitreiken om ze in dienst te kunnen houden.

Beleggers reageerde negatief op het nieuws. Het aandeel van Google daalde na het nieuws met 5,5 procent.