Google lanceert Android 2.3

Google heeft versie 2.3 van Android gelanceerd, ook wel bekend als Gingerbread. Deze snellere versie van het besturingssysteem heeft onder meer een verbeterde interface en ondersteuning voor draadloze communicatie via nfc.

Google zegt de interface van Android 2.3 simpeler en aantrekkelijker te hebben gemaakt, waardoor gebruikers sneller en gemakkelijker hun telefoon moeten kunnen besturen. Ook is het digitale toetsenbord opgeknapt, waarmee tekst nauwkeurig kan worden ingevoerd.

Daarnaast ondersteunt het toetsenbord multitouch-gebaren, waarmee met het indrukken van de shift-knop cijfers te selecteren zijn. Hierdoor is het volgens Google niet langer nodig om naar een andere input-modus te switchen.

Energiezuinig

De batterijduur van smartphones moet met Android 2.3 worden verlengd. Gingerbread geeft gebruikers een overzicht van draaiende applicaties en de verbruikte energie. Het besturingssysteem herkent volgens Google zelf welke applicaties onnodig op de achtergrond draaien en kan het deze waar nodig uitschakelen.

Een aantal standaard meegeleverde applicaties moeten het gemakkelijker maken om met Gingerbread te bellen over internet via sip-accounts. Aan de contactenlijst kan nu ook een voip-adres worden toegevoegd. Daarnaast ondersteunt Android 2.3 draadloze communicatie via een nfc-chip, waarmee onder meer betalen via je mobiele telefoon mogelijk is.

Nexus S

Android 2.3 werd tegelijk gelanceerd met de Nexus S, een nieuwe smartphone van Google en het eerste toestel dat gebruik maakt van Gingerbread. De Nexus S komt nog deze maand uit in de Verenigde Staten. In Nederland komt het toestel in het eerste kwartaal van 2011 uit.