Google lanceert gratis telefoonnavigatie

Google blijft verrassen. Iedere week lanceert het wel een nieuwe spannende dienst. Nu weer een gratis kaartdienst om te gebruiken met je mobiele telefoon.

Als je beschikt over een capabele mobiele telefoon inclusief internettoegang via gprs of umts, kun je surfen naar www.google.com/gmm. Op dit adres biedt Google een speciale versie van Google Maps aan, Google's online kaartendienst. De telefoon moet wel een Java-plug-in (van ca. 100 KB) downloaden voor de dienst op de telefoon werkt. Nog lang niet alle telefoons zijn compatibel met de software meldt het online overzicht bij Google (www.google.com/gmm/devices.html).

Let op: ook als jouw telefoon niet in dit rijtje staat, kun je hem proberen te installeren, maar dat blijkt niet verstandig: een WINMAG-redacteur kreeg op zijn Orange C500-telefoon het programma gemakkelijk aan de praat, maar na een paar uur liep de telefoon vast, en bleek zelfs een harde reset noodzakelijk.

TeleAtlas-kaarten
Na installatie van de Java-plug-in en je akkoord voor de gebruiksvoorwaarden, zie je als eerste het Amerikaanse continent in beeld. Navigeer met je telefoonjoystick naar rechts en de kaart schuift door naar Europa. Met de Select-toets zoom je in op de Benelux en zoom je door naar een specifieke wijk of straat. Keer op keer worden Jpeg's (plaatjes) van detailkaarten (afkomstig van TeleAtlas) opgehaald. Het kostte ons zo wel bijna 400 KB om naar een concreet adres te zoeken. Keurig is dat er een KB-teller in beeld staat; handig voor wie gprs (mobiel internet) per KB wordt afgerekend!

Ook routebeschrijving
Tot onze verbazing kan de Google-telefoonsoftware zelfs routes berekenen. Selecteer in de kaarten een start- en een eindpunt en na 10 seconden kun je de roubeschrijving starten. Door op de toets 3 te klikken wordt de route 'afgespeeld'. De aanwijzingen worden achter elkaar op de kaart geprojecteerd, samen met de afslagen. De aanwijzingen zijn wel in het Engels en met Brits-Amerikaanse maten ('feet', 'mile').
Volwaardige navigatie is het zeker niet. Ook al niet omdat de software niet compatibel is met gps (zelfs niet als een gps-antenne in de telefoon is gentegreerd) en er dus geen gesproken aanwijzingen uit de telefoon klinken.

Geen TomTom-killer
Een TomTom-killer is het bepaald nog niet, zeker omdat locatiebepaling via gps (waar ben ik) ontbreekt. Het opzoeken van een adres duurt dankzij het vrij trage gprs-internet behoorlijk lang, zeker zo'n twee minuten. Tel er voor een routebeschrijving nog maar twee minuten bij op. Maar Google's mappingdienst, zo ook deze telefoonsoftware, is nog altijd in bta. De potentie van permanent bijgewerkte kaarten en 'points of interest' (zoals bedrijfsadressen) op de internettelefoon is geweldig. En ondertussen is het al een leuk speeltje op het zonovergoten terras. Houd wel de kilobyte-teller van je telefoon in de gaten. Internet op de mobiel kan aardig in de papieren lopen, zeker in het buitenland.

Info: www.google.com/gmm