Google Maps-kaartgenerator voor ondernemers

Veel ondernemers met een eigen website willen graag hun gegevens ook op een geografisch kaartje kunnen afbeelden. Dat kan gratis met de dienst Google Maps, maar deze vereist enig programmeerwerk. Ondernemers zonder programmeur kunnen terecht op de website www.my-map.nl.

Xperience Webdevelopment uit Volendam ontwikkelde de website www.my-map.nl waarop mensen zonder 'programmeerskills' heel eenvoudig tot 200 locaties en routebeschrijvingen kunnen prikken op een 'eigen' Google Maps-kaart. Wat de gebruiker hierbij in feite doet is een informatielaag aanbrengen op de publieke kaartendienst van Google. Zo kun je de locaties van bijvoorbeeld filialen of winkels als 'prikkers' op de kaart plaatsen. Per locatie kan een omschrijving worden ingegeven en worden bepaald of de bezoeker straks de mogelijkheid krijgt voor een (interactieve) routebeschrijving.

84 euro per jaar
My Map maakt het aanmaken van een kaart gemakkelijk, maar wil je hem gebruiken en presenteren dan moet je de dienst 84 euro per jaar betalen. Het kan ook gratis, maar dan krijgt de gebruiker n sitebezoeker reclame voorgeschoteld. Misschien wel van de concurrent, dus dat lijkt ons niet echt een opsteker.

Over de maker
Xperience Webdevelopment (www.xperience-webdevelopment.nl) uit Volendam is een Internetbedrijf dat zich reeds sinds 1994 bezighoudt met het ontwikkelen van websites en internet/intranet applicaties voor bedrijven. De klantenkring bestaat uit zowel kleine en middelgrote lokale ondernemers als grote accounts als KLM, American Express en Holland International.
Om de gemaakte kaart op je eigen website te plaatsen, moet je over de code van de kaart beschikken. Door je te registreren krijg je een loginnaam en wachtwoord. Daarmee kun je de kaartgegevens later ook aanpassen.

Google's My Maps
Eerder schreven we al over een dit jaar gelanceerde (gratis) dienst van Google zelf: My Maps (Mijn kaarten). Deze heet dus bijna hetzelfde als deze betaalde dienst (My Map), en kan ook heel makkelijk eigen gegevens op een kaartje plaatsen. maar de Google-dienst kent een belangrijke beperking die My Map niet heeft: je kunt slechts n locatie op een publiek kaartje afbeelden.

Google stelt enige tijd ook gratis programmeermodules beschikbaar (zogeheten API's), die webontwikkelaars complexere kaarten laat 'bouwen', met meerdere prikkers en zelfs databasegedreven inhoud (bijvoorbeeld de locaties van recente vacatures) op Google Maps-kaarten. Maar dit vergt een goede (lees: dure) programmeur of een bijzonder handige medewerker.

Info: www.my-map.nl