Google Maps veroorzaakt internationaal conflict

Een foutieve weergave op Google Maps van de grens tussen Nicaragua en Costa Rica heeft ervoor gezorgd dat de spanning tussen de beide landen is opgelopen. Nicaraguaanse soldaten zijn door de navigatiedienst per ongeluk hun buurland binnengedrongen.

De soldaten staken de grens met Costa Rica over bij de San Juan rivier, een gebied dat in het verleden al voor veel onrust tussen de beide landen heeft gezorgd. De betrokken Nicaraguaanse commandant en de regering van Nicaragua zeggen dat Google Maps de oorzaak is van deze grensbreuk.

Google heeft inmiddels toegegeven dat de grens tussen de twee landen inderdaad foutief werd weergegeven op Maps. Google zat er in totaal 2,7 kilometer naast. De zoekgigant zegt momenteel bezig te zijn om de fout uit het kaartensysteem te halen.

Het hoofd van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is inmiddels naar het gebied afgereisd om het conflict tussen Nicaragua en Costa Rica te sussen. De Costa Ricaanse president Laura Chinchilla heeft gezegd de kwestie voor te zullen leggen aan de Veiligheidsraad van de VN als de OAS het conflict niet op kan lossen.