Google optimaliseert gebruik mobiel internet met Data Saver

Google probeert het mobiele internet nog iets toegankelijker te maken. Zo presenteerde het bedrijf eerder al AMP, wat pagina's sneller moet laden op mobiele devices, en komt het nu met Data Saver.

Data Saver voor Android detecteert het wanneer je een trage verbinding hebt op een mobiel apparaat. Is dit het geval, dan laat Chrome alleen de tekst van de pagina zien en worden de afbeeldingen en andere elementen van de webpagina verwijderd. Wil je de afbeeldingen na het laden alsnog bekijken, dan kun je op een individuele afbeelding klikken en wordt deze alsnog geladen. Volgens Google moet Data Saver tot zeventig procent minder mobiele data op Android-apparaten verbruiken.

Data Saver voorbeeld

Gebruikmaken van Data Saver

Data Saver is de nieuwste toevoeging aan Google's poging om mobiel internet te optimaliseren. Voorlopig kunnen alleen gebruikers uit India en Indonesië gebruikmaken van Data Saver, andere landen volgen in de komende maanden. Data Saver zet je aan door Data Saver mode aan te vinken in je Chrome-applicatie op Android-apparaten.

AMP

Google is al even bezig met het gebruik van mobiel internet te optimaliseren. Het bedrijf presenteerde in oktober bijvoorbeeld AMP, wat staat voor Accelerated Mobile Pages. Met deze techniek moeten webpagina's sneller laden op mobiele devices. Hier heeft Google een nieuw framework voor opgezet, AMP HTML. Dit framework is volledig open source en gebouwd met bestaande webtechnologieën, waardoor elke website er gebruik van kan maken.

Data Saver voorbeeld