Google StreetView: virtueel rondlopen door Amsterdam

Je zou bijna lekker thuisblijven. Want waarom nog met de auto naar Amsterdam, op zoek naar een parkeerplek voor 3,50 per uur? Vanaf nu kun je achter je eigen pc 'rondlopen' door de hoofdstad. Google heeft aan elkaar gelinkte 3D-straatfoto's op het web gezet.

Google StreetView, zoals de service heet, is een uitbreiding op kaartendienst Google Maps. Enkele jaren geleden werden al de eerste Amerikaanse steden op straatniveau gefotografeerd door auto's met panoramacamera's op het dak. Dat gebeurt nu over de hele wereld. Google zegt de gezichten en de nummerborden onherkenbaar te maken, voor ze de foto's op het web zet.

Plassende vrouw
Toch werd onlangs in Spanje een redelijk herkenbare plassende vrouw achter een auto 'ontdekt' in StreetView. Deze dame met hoge nood trok aan de bel bij Google, waarna het bedrijf de foto verwijderde. Helaas voor de vrouw zwerven er vele kopien van de foto over het net. Iets vergelijkbaars gebeurde met een Amerikaans gezin wiens huis compleet afbrandde. De dramatische foto's die Street View vastlegde, werden haastig weer verwijderd.

Via StreetView rondwandelen kan vanaf nu ook in Amsterdam, Rotterdam en Groningen. Ook van Engelse steden zijn vanaf nu vanaf kiekjes op straatniveau te bekijken.

De dienst gebruiken kan op verschillende manieren: je kunt in Google Maps helemaal inzoomen tot je vanzelf in de 'fotolaag' terechtkomt. Of je zet een oranje poppetje in de kaarten neer met een pijl naar de juiste kijkrichting. Eenmaal in de 3D-fotolaag, kun je met een besturingselement (linksboven in de foto) 'rondkijken'. Klik op de witte pijlen om de aangegeven kant op te lopen.

Handig
Heel wat gebruikers vinden de dienst handig. Je kunt je prima van tevoren orinteren op kruispunten, toeristische plekjes, parkeerplekken, et cetera. De foto's zijn ook van een behoorlijke kwaliteit. Zeker bij de op zonnige dagen geschoten foto's, is het een plezier om virtueel te 'wandelen' over de Amsterdamse grachten.

Op deWallen
Loop bijvoorbeeld vanaf Amsterdam CS het centrum in. Bij de beurs kun je linksaf, richting de Wallen. Ze zouden toch niet Ja hoor. Je kunt gezellig rondwandelen door de rosse buurt. De dames achter de ramen bekoekeloeren zit er niet in. Wel zie je veel toeristen staren naar een stratenplan. Van enkelen is Google vergeten de gezichten onherkenbaar te maken. Maar wacht even: is dat niet mijn buurman?

Info: http://maps.google.nl/