Google Translate vertaalt nu ook gesprekken

De Google Translate-app voor Android heeft er een nieuwe functionaliteit bijgekregen: het vertalen van gesprekken tussen sprekers van verschillende talen. Het gaat om een experiment dat voorlopig alleen werkt met Engels en Spaans.

Spreek je bijvoorbeeld een Engelse zin in op je telefoon, dan wordt deze door Google Translate vertaald en vervolgens uitgesproken in het Spaans. Daarna kan een Spaanstalige reageren, waarna diens zin weer in het Engels uit de smartphone zal rollen.

Google geeft aan dat de functionaliteit nog in zijn experimentele fase zit en dat de techniek nog verre van perfect is. Zo heeft Google Translate moeite met accenten, achtergrondgeluid en te snel uitgesproken zinnen. Toch gaat het volgens Google om een beloftevolle techniek en wordt de ontwikkeling ervan voortgezet.

Google Translate biedt al een text-to-text vertalingsmogelijkheid voor 53 talen en text-to-speech ondersteuning voor vijftien talen. Beide functionaliteiten zijn beschikbaar voor de Nederlandse taal.

Naast het toevoegen van gespreksvertalingen heeft Google de interface van Translate aangepast. De vernieuwde applicatie is te downloaden vanuit de Android Market en werkt vanaf Android 2.1 en hoger.