Google trekt stekker uit Gears

Google heeft de ontwikkeling van Gears stopgezet. Volgens het internetbedrijf is het simpelweg niet meer nodig, nu html5 standaard al voorziet in vrijwel alle functionaliteit die Gears biedt. Dat maakt Google vandaag op zijn officile blog bekend.

Google Gears is een stukje software waarmee je de browser verrijkt met desktop-achtige functionaliteit. De bekendste functie is het 'offline'-synchronisatiemogelijkheid, waarmee je zonder internetverbinding met Google Docs kunt werken. Ga je weer online, dan synchroniseert Gears automatisch de bijgewerkte informatie. Ook kun je met gears bijvoorbeeld gebruikmaken van je gps-locatie in webapplicaties.

Ontwikkelaars hadden eerder al aangegeven zich meer te willen focussen op het nog in ontwikkeling zijde html5, dat standaard al beschikt over veel functies uit de trucendoos van Gears. Volgens het officiële Google-blog is daarom besloten de stekker uit Gears te trekken.

Internet Explorer 9 en Firefox 4 zullen het zonder Gears-ondersteuning moeten doen. Ook zal Gears vanaf versie 12 uit Google's eigen Chrome-browser gesloopt worden.

Google heeft Gears onder bsd-licentie vrijgegeven aan ontwikkelaars, die het eventueel verder mogen ontwikkelen.