Google verandert mobiel in 'BlackBerry'

De populaire BlackBerry is een klein handcomputertje metinternetverbinding en een toetsenbord. Hij staat altijd in contact met de mailbox van de gebruiker. Google ontwikkelt een alternatief: gratis software die een gewone mobiel permanent aan een mailbox koppelt.

Google meldde gisteren zijn e-maildienst Gmail aan te passen voor de mobiele telefoon. De zoekmachine-gigant verteldedat het bedrijf een aparte softwaretoepassing voor mobieltjes heeft ontwikkeld, in de platform-onafhankelijke Java-taal. Een webbrowser op de mobiel is door de aparte software niet meer nodig. Het e-mailen op de telefoon zou door de nieuwe speciale Gmail-software net zo soepel lopen als op de pc. Het mailprogramma zou op bijna driehonderd verschillende telefoons kunnen draaien.

Geen zorgen
Echt zorgen hoeft Research in Motion, de Canadese maker van BlackBerry, zich nog niet te maken. RIM richt zich uitsluitend op de zakelijke markt en daarvoor is de BlackBerry beter geschikt dan een software-oplossing op een mobiel. Het invoeren van een bericht gaat op een BlackBerry veel sneller en makkelijker; deze beschikt immers over een qwerty-toetsenbord, terwijl de mobiele telefoongebruiker zit te frbelen met T9.
Bovendien kan de BlackBerry beter worden gekoppeld aan een zakelijke mailbox, terwijl een gewone mobiel met de Google-software alleen een Gmail-box kan uitlezen.

Het is eerder slechts nieuws voor de telecomproviders. Die verdienen nu nog een aardige cent aan smsjes. Mailen naar Gmail wordt mogelijk een goedkoopalternatief.

Google lanceert de dienst eerst in de VS, andere landen komen later aan de beurt.

Info: www.gmail.com