Google werkt aan opvolger Gmail

Gmail, de gratis e-mailpostbus van Google op het web met 7 GB opslagruimte, trekt heel wat gebruikers. Toch is e-mail niet meer helemaal van deze tijd, vindt ook Google zelf. Het zoekbedrijf werkt aan een nieuwe webapplicatie die verschillende communicatievormen integreert.

Elektronische post kent fundamentele beperkingen: je stuurt een vraag of een foto en je hebt geen idee of het gezien wordt of wanneer een antwoord volgt. Veel mensen zoeken bij een urgent kattebelletje of prangende vraag, liever direct contact via een chatdienst van MSN, Skype of Hyves. Maar die chatsessie wordt weer niet handig bewaard, zoals in de e-mail.

Groene markering

Google experimenteert al tijden met uitbreidingen in Gmail. Al enkele jaren krijgen de contactpersonen in de mailbox een groene markering als ze online zijn en 'beschikbaar' voor een directe chatsessie. Het slaat niet aan, want de mailclient is geen comfortabel chatprogramma en –  veel belangrijker – gebruikers verwachten niet van een e-mailpakket dat ze er iets anders mee kunnen doen dan mailen. Sinds enkele maanden kun je zelfs videochatten in Gmail. Praktisch niemand heeft de  functie ontdekt, hij zit ook een beetje weggestopt.

Google Wave

Tijd voor een multimedialere opvolger, vindt Google, die alle communicatievormen helder aanbiedt en slim integreert. Op zijn I/O Congres, vorige week, toonde Google de Gmail-applicatie van de toekomst: Google Wave. Google Wave, waar het bedrijf al vijf jaar aan werkt en dat nog dit jaar zal worden gelanceerd, heeft wel wat van een persoonlijke pagina van een profielensite (Hyves, LinkedIN), gecombineerd met allerlei communicatiemiddelen om 1:1 maar ook met groepen te communiceren. Een integratie van e-mail, instant messaging, de nieuwste foto's en updates uit je sociale netwerken.


Project Google Wave

Het project komt uit de koker van Lars Rasmussen en zijn broer Jens, die Google Maps hebben ontwikkeld.

Een bijzonder aspect van Wave is dat Google zijn aanstaande communicatieplatform openstelt voor ontwikkelaars via programmeerinterfaces (stel API's). Vergelijkbaar met de App Store met duizenden handige programma's voor de iPhone, kunnen we straks een handige bibliotheek verwachten met duizenden uitbreidingen of 'gadgets' voor de  persoonlijke Wave-pagina's.

Zie de uitgebreide demonstratie van Google Wave op You Tube: