Google wil niet weg uit China

Omdat Google buitensluiting van de Chinese markt vreest, paait het bedrijf de Chinese overheid door de omleiding via zijn ongecensureerde Hong Kongse zoeksite te schrappen. Deze vindt de automatisch omleiding van Google.cn naar Google.com.hk onacceptabel.

De internetgigant loopt nu namelijk het risico zijn licentie om zaken te mogen doen in China te verliezen. Zij hebben een Internet Content Provider-licentie (ICP) nodig, wat aantoont dat zij een commerciële website  mogen hebben in China. Het Google.cn-domein, dat Chinese bezoekers tot voor kort dus omleidde naar de ongecensureerde .com.hk-site, kan niet zonder deze licentie. "Zonder een ICP-licentie zou Google in wezen op zwart gaan in China", blogt senior vice-president David Drummond van Google.

Alternatieven

Dit vooruitzicht wordt ook gevreesd door veel van de Chinese Google-gebruikers, zo stelt Drummond. Voor het bedrijf zijn haar gebruikers de grootste drijfveer om te blijven. Zij hebben volgens Drummond laten blijken dat zij willen dat Google.cn behouden blijft. Google zoekt daarom nu naar alternatieve mogelijkheden om toch actief te kunnen blijven in het land.