Google's eigen webbrowser: less is more

Gisteren lanceerde Google met 'Chrome' wereldwijd een eigen webbrowser - in tientallen talen. Hamvragen bij deze introductie: waarom brengt Google een eigen browser uit, wat heeft het te bieden en voor wie is het interessant?

Google heeft goede redenen voor een eigen browser. Zo kan het een programma aanbieden dat helemaal geoptimaliseerd is voor het gebruiken van de diverse Google-webapplicaties (Google Docs, Google Calendar, Google Photos, et cetera). Het afhandelen van zulke complexe webapplicaties die veel met JavaScript werken zou de browser extra goed moeten afgaan. Enkele oefeningen in Google Docs lijken de claims te onderschrijven het werken met de webapps gaat heerlijk soepel, al is zo'n oordeel altijd vrij subjectief.

Ballast
Ten tweede Google wil voor de gebruiker van zijn webdiensten een browser die geen belemmeringen opwerpt in de vorm van verwarrende menu's en


Download-adres

De nieuwe browser is hier op te halen: www.google.com/chrome.
Je haalt dan een klein setupprogramma binnen dat de echte installatiebestanden ophaalt en dat de installatie verder verzorgt.

vastlopende systemen. Niet dat gebruikers van andere browsers continu crashen met hun systeem. Maar die browsers hebben wel te kampen met een behoorlijke ballast aan oude code en allerhande functionaliteit waar de gebruiker misschien helemaal niet op zit te wachten. En waar hackers en crackers continu gaten in kunnen schieten.

Een derde reden is strategisch: Google wil als informatiebedrijf liever niet afhankelijk blijven van de diverse producenten van webbrowsers - waaronder aartsvijand Microsoft. Die stoppen steeds meer 'intelligentie' in browsercomponenten die de gebruiker wegleiden van Google. Denk aan allerhande nieuwe webfeatures als gadgets en widgets. Vaak merk-eigen technologie.

Robuust
De tijd zal uitwijzen of Google Chrome werkelijk zoveel stabieler is, maar de eerste btaversie die we gisteren ophaalden oogt als een robuust programma. Na de installatie van slechts 23 MB aan bestanden, start je een vrijwel lege browservenster met slechts een eenregelig blauw hoofdmenu bovenin. Daarin vind je een vooruit- en achteruitknop en een herlaadknop. Maar geen home-knop - wat opmerkelijk is omdat de dienst iGoogle toch vaak als een startpagina wordt gebruikt en daar wil je met n muisklik naartoe kunnen surfen. De Home-knop kan wel worden 'aangezet' via het optiemenu dat schuilgaat achter het montagesleuteltje rechts bovenin.

Van Firefox (en sinds versie 7 Internet Explorer) leent Chrome de tabbladeninterface. Met Ctrl T maak je een nieuw paginavenster aan voor een aparte surfsessie. Het oude paginavenster blijft in het geheugen, maar verdwijnt uit beeld en wordt slechts een vermelding in een tabblad. Het tabblad is wel erg donkerblauw en nauwelijks zichtbaar. Dat kan beter.

Online geschiedenis
Google lanceert een snelle 'kale' browser omdat gebruikers van Google-webdiensten al hun gegevens online bij Google parkeren en de functionaliteit om iets met die gegevens te doen ook helemaal aan Google toevertrouwen. Dat concept is voor de gebruiker wel een doos van Pandora. Aan de ene kant is het fantactisch dat een gebruiker op een willekeurige computer of smartphone met al zijn eigen gegevens (e-mails, foto's etc) kan werken. Aan de andere kant geef je Google dan wel toegang tot je complete leven. 'Do no evil' staat er groot op de muur bij Google. Maar de Amerikaanse autoriteiten staan wel regelmatig op de stoep om gegevens op te vragen. Als ze niet allang een eigen 'Echelon-lijntje' hebben liggen naar de servers van de informatiereus

Het valt te prijzen dat Google de surfgeschiedenis van de gebruiker van Chrome nog niet online bijhoudt. Aan zulke technologie heeft Google wel gewerkt. De geschiedenis in Chrome wordt wel als webpagina weergegeven, maar draait nog gewoon lokaal op de harde schijf. Per dag kun je de geschiedenis wissen.

En Chrome heeft nog een verrassing: een Incognitomodus. Webpagina's die je opent terwijl je incognito bent, worden niet bijgehouden in uw browsegeschiedenis. Alle nieuwe cookies worden verwijderd nadat je het incognitovenster hebt gesloten. Je kunt tegelijkertijd normaal en in de Incognitomodus browsen door afzonderlijke vensters (tabbladen) te gebruiken.

Positieve indruk
Al met al maakt Chrome een positieve indruk. Less is more. Wie een snelle browser zoekt zonder opsmuk, heeft aan de Chrome-browser een goede. Ik persoonlijke zal hem gebruiken als toegangspoort voor de dienst Google Documenten. Voor het gewone surfwerk (dus vooral zoektochten naar informatie) kan ik niet meer zonder de intelligente adresbalk van Firefox 3.