Google's Project Abacus: weg met het wachtwoord

Het probleem van wachtwoorden is dat ze ontvreemd kunnen worden. Nieuwe vormen van beveiliging zijn daarom welkom en Google staat in de ontwikkeling hiervan aan de frontlinies.

Project Abacus van Google

Met Project Abacus van Google introduceert de tech-gigant een nieuwe manier van beveiligen van Android-devices. Niet meer met wachtwoord, maar met behulp van sensorische data. Het idee is simpel: wachtwoorden kunnen vergeten worden, maar je bent altijd jezelf. Dus wat Project Abacus doet, is simpelweg jouw input op je device analyseren: hoe je typt en hoe je spreekt, samen met andere sensorische data zoals vingerafdrukscans. Dit levert een volledig persoonlijk profiel op waarmee het wachtwoord vervangen kan worden.

Project Abacus en ontwikkelaars

Het persoonlijke profiel wordt berekend met een zogenaamde 'trust score', die de waarschijnlijkheid berekent dat je ook bent wie je zegt dat je bent. Vanuit deze technologie rolt Google ook een 'Trust API' uit, waarmee ontwikkelaars deze technologie in hun eigen software kunnen implementeren.

Uitrol door Google

Waarschijnlijk gaan we nog dit jaar kennis maken met Project Abacus. Dan Kaufman, die Google's ATAP (Advanced Technologies and Projects) leidt, verwacht dat de Trust API nog voor het einde van dit jaar in de schoot van ontwikkelaars belandt.

Het probleem met wachtwoorden

Al lange tijd zijn ontwikkelaars bezig om het probleem met wachtwoorden op te lossen. Zo lanceerde Yahoo vorig jaar al Account Key, waarmee je je smartphone koppelt aan je mail-account. Wil je inloggen op je account, dan krijg je een push-notificatie op je smartphone die je vraagt of je wel of niet wilt inloggen. Kies 'ja' en je bent ingelogd. Natuurlijk is ook deze manier van beveiligen niet honderd procent veilig. Je smartphone kan immers gestolen worden.

Of Project Abacus van Google wel veilig is moet natuurlijk nog blijken. Dat het wachtwoord uiteindelijk moet verdwijnen voor de veiligheid staat wel als een paal boven water. Immers, we lijken maar niet te leren wat nu eigenlijk een goed wachtwoord is. Door het wachtwoord in de ban te doen is dat probleem tenminste opgelost en kunnen deze niet meer ontvreemd of verkocht worden.

Of andere ontwikkelaars Google gaat volgen is nog onbekend. Wel is Project Abacus een eerste aanzet tot het volledig verdwijnen van het wachtwoord. Wel hopen wij uiteraard dat, wanneer het project daadwerkelijk van de grond komt, de technologie standaardiseert. Ontwikkelaars zitten naar alle waarschijnlijkheid niet te wachten op versplintering van deze technologie wanneer het gaat om een dergelijk security-probleem.

Meer weten over wat Google van plan is met Project Abacus? Bekijk dan hieronder de presentatie van deze technologie tijdens Google I/O 2016:

Google's Project Abacus: weg met het wachtwoord
Gaat sensorische data het oude vertrouwde wachtwoord vervangen?