Googletelefoon eind januari in Nederland

De eerste telefoon met Google Android-software komt eind januari op de markt. T-Mobile zal de smartphone dan in haar assortiment opnemen. Het belbedrijf biedt het toestel - net als de iPhone van Apple - in combinatie met een tweejarig abonnement aan.

De G1 met groot touch screen komt uit de fabriek van het Chinese HTC. Het wat plompe, vierkante uiterlijk, herkennen we van enkele oudere HTC-modellen. Zeker in vergelijking met de iPhone 3G en de aangekondigde Palm Pre oogt hij zelfs wat 'gedateerd'.

Binnenkant
De 'binnenkant' van het systeem, de softwaremotor, is echter het sterke punt. Google Android draait niet alleen handige internetdiensten; die zijn ook nog eens handig gentegreerd. Een gemaild 'to do' van je partner in je Gmail-postbus kun je met een paar van die zwiepende vingerbewegingen op het display (zie video hieronder) toevoegen aan je agenda (Google Calendar). En die agenda en mailbox is te gebruiken op de telefoon maar ook op de pc.

En zo wemelt het van de handigheidjes waarbij de telefoon een 'terminal' is voor informatie in de wolk (het internet). Het lijkt een beter concept dan dat van Apple waarbij alle informatie op de iPhone 3G staat en je via een omweg (MobileMe) moet 'synchroniseren' met PIM-applicaties op pc of Mac. De Google-webapplicaties zijn gratis. Keerzijde is dat ze (kunnen) werken met reclame.

Voor 29,50 per maand
De G1 kunnen Nederlanders gratis ontvangen als ze twee jaar lang maandelijks driehonderd belminuten aanschaffen voor 29,50 euro. Andere abonnementen zijn echter ook mogelijk.

/>