Gooi het in de groep bij wiki.zoho.com

Kennis delen is helemaal van deze tijd. Via web 2.0-sites informeren we elkaar priv over de leukste films en de beste restaurants. Voor informatie delen met collega's bestaat ook een handige webapplicatie: een wiki. Je kunt er op ZoHo.com gemakkelijk een aanmaken.

ZoHo.com is de Indische tegenvoeter van de innovatieve Google Applications (Google Apps). Op Zoho.com start je net als bij Google een tekstverwerker,


16 miljoen project-wiki's
Zoek in Google naar 'project wiki' en je krijgt 16,2 miljoen 'hits'. Het is leuk om een aantal van deze wiki's te bezoeken om te zien hoe de sites zijn ingericht. De besloten bedrijfs-wiki's staan helaas op slot voor een bezoekje, maar via deze link zie je een voorbeeld van een project-wiki in Google Sites (de door Google overgenomen wikidienst JotSpot.com).
spreadsheet- of presentatieprogramma direct in je browser, maar ook - en dat is uniek - een gebruikersvriendelijke 'wikigenerator'. Google maar ook Microsoft hebben zo'n webapplicatie nog niet in hun portfolio.

Gratis
Heel prettig is dat je gratis aan de slag kunt op wiki.zoho.com. En als de dienst jou bevalt en je hebt meer ruimte nodig dan de 25 MB en de twee wiki's die je gratis krijgt, dan kun je voor een paar euro per maand de mogelijkheden uitbreiden.

Eerst de vraag wat een wiki is en wat je eraan hebt. Kerntaak van een wiki is informatie delen. De belangrijkste encyclopedie van dit moment is een wiki: www.wikipedia.org. Dat wil niet zeggen dat wiki's dus encyclopedien zijn. Een wiki is een gestructureerde verzameling informatie.

Wikipedia.org behandelt praktisch alles, maar de meeste wiki's gaan juist over een specifiek onderwerp. Meerdere auteurs zorgen voor de tekst- en beeldproductie van de wiki. Zij relateren de informatie zoveel mogelijk aan elkaar via interne links. Het systeem presenteert - heel handig - de nieuwste bijdragen automatisch bovenaan.

Bijdragen leveren aan een wikisite via de ingebouwde edior.

Bedrijfs-wiki's
Wiki's kunnen als interactief en up-to-date referentiewerk voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Je hebt community-wiki's van computerexperts over een bepaald merk netwerkapparatuur, zoals synology.com/wiki, maar ook bedrijfs-wiki's voor deelnemers aan een project die willen brainstormen en informatie vastleggen over n onderwerp. Zulke project-wiki's staan wel op internet, maar de beheerder zal deze sites liever achter een 'inlog' plaatsen. Gelukkig is dat mogelijk met wiki.zoho.com.

De WINMAG Pro-redactieleden experimenteren met een wiki voor het bijhouden van hun lange-termijn informatie. Wie levert wat in Nederland? Wat zijn interessante ict-toepassingen om over te schrijven? Welke experts kunnen wij hiervoor raadplegen? Wat zijn belangrijke markontwikkelingen? In plaats van elkaar enthousiaste e-mailtjes te sturen als we weer 'ergens tegenaan lopen', kiezen we er vanaf nu voor al dit soort essentile informatie gestructureerd op te bergen in een wiki.