Gratis bellen in ruil voor reclame

Britse mobiele bellers kunnen vanaf deze week gebruik maken van Blyk, een nieuwe mobiele dienst die gratis gesprekken en sms'jes aanbiedt in ruil voor advertenties op de mobiele telefoon van de gebruiker. Er wordt een flinke groei verwacht van het gratis bellen.

Het idee achter Blyk is niet nieuw. Virgin Mobile is vorig jaar gestart met een vergelijkbare service in de Verenigde Staten. Toch is de introductie van Blyk in Groot Brittanni een belangrijke test voor de mobiele advertentiemarkt.

Mobiel adverteren
Hoewel mobiel adverteren nu een omzet genereert van 1 tot 2 miljard dollar dit jaar (een schijntje vergeleken bij de omzetten van de mobiele operators), verwachten analisten dat mobiel adverteren kan groeien naar een jaarlijkse omzet van tussen de 5 en 11 miljard dollar. De operators zoeken naar nieuwe manieren om geld te verdienen, omdat de prijzen voor mobiel telefoneren stagneren of naar beneden gaan.

Overeenkomsten
Blyk heeft overeenkomsten voor advertenties gesloten met onder andere Coca-Cola, LOral en Buena Vista, een onderdeel van Disney media. Na Engeland zal Blyk ook gratis mobiele diensten gaan bieden op het vaste land. Het is niet bekend of Blyk ook in Nederland op de markt zal komen.

Bron: NYTimes.com / Telecomlog.nl