Gratis boeken op internet dankzij 'banners'

De gratis kranten Metro en Spits zetten eerder de krantenwereld op zijn kop. Hetzelfde schokeffect krijgt nu de boekenbranche. Het Deense Onlibri Publishing plaatst sinds vandaag Nederlandse informatieve boeken gratis op internet. Gratis, maar wel met advertenties.

Op iedere derde pagina van ieder te downloaden boek (pdf-formaat) staat een advertentie. De website en de betrokken uitgever (of de auteur zelf) vangen hiervan de inkomsten.

Inmiddels staan er dertig boeken online. Enkele van bekende auteurs, waaronder Marieke Henselman, bespaardeskundige van het RTL4-programma Geen cent te makken.

Pay-per-view
De inkomsten zijn (nog) beperkt maar de betrokkenen hopen uiteraard op vele downloads zodat de totale inkomsten oplopen. De adverteerders betalen immers via het pay-per-view/click model.

Interessant is dat de banners in de pdf's aanklikbaar zijn en naar meer informatie leiden op internet. Een adverteerder krijgt dus voor het eerst de mogelijkheid in special-interest boeken te adverteren n zelf meer informatie aan te bieden. De vraag is natuurlijk in hoeverre lezers het op het scherm zullen gaan lezen. Naar verluidt worden de meeste boeken voor 16.00 uur gedownload tijdens weekdagen, zodat het waarschijnlijk vooral de kantoorprinter is die het boek zal uitspugen in een prettig leesbaar formaat. Gratis mogen we hier dus wel tussen zeer dikke aanhalingstekens zetten.

Duidelijke grens
Aantrekkelijk in het hele uitgeefconcept is dat de kosten voor de uitgever/auteur niet of nauwelijks oplopen bij veelvuldige downloads terwijl de inkomsten via de 'bannering' wl groeien. Bij ieder boek is er een zeer duidelijke grens waarbij het een winstgevende uitgave wordt. Bij klassieke uitgevers is dat veel moeilijker te bepalen omdat iedere extra druk variabele kosten heeft voor het drukwerk en de kosten van papier en distributie.

Het initiatief is niet de eerste gratis-boekensite van Onlibri Publishing: op Studentensupport.nl kunnen studenten al enige maanden gratis boeken downloaden. Binnen enkele weken werd het honderdduizendste boek virtueel binnengehaald. Onlibri is al een tijdje actief in Denemarken, Zweden en Duitsland.

Op de Onlibri-site staan inmiddels publicaties over opvoeding, koken, wijn, tuinieren, reizen, computers en financin. De boeken zijn te downloaden vanaf www.onlibri.nl of direct online te lezen.

Info: www.onlibri.nl