Gratis 'undelete'-software brengt redding

In het vorige nummer testte WINMAG Image Recall 3. Met deze software kun je per ongeluk verwijderde foto's van een geheugenkaart terughalen. De tool werkt perfect maar kost 26 euro. Maar nu is er een gratis alternatief, dat ook bestanden terughaalt van een harde schijf of USB-stick: File Recovery 4.

De Duitse producent Convar verspreidt zijn nieuwe pakket PC Inspector File Recovery 4 (zie afb.1)als 'freeware', maar ontvangt graag financile steunbetuigingen van tevreden gebruikers. Het vernuftige tooltje kan bestanden redden van harde schijven en die zijn ingedeeld met FAT 12/16/32 of NTFS (van Windows XP), maar kan ook overweg met geheugencards en -sticks. We hebben de software natuurlijk even aan de tand gevoeld. Bij het downloaden blijkt Convar veel meer gratis software aan te bieden, van programma's die harde schijven kan kopiren, tot software die schijven volledig kan wissen.

In actie

PC Inspector File Recovery 4 is een download van nog geen 6 MB. Een herstart van Windows na de installatie is ook niet nodig. Onze test bestond uit een eenvoudige wisactie van bestanden op de harde schijf en op een SD-geheugenkaart. In beide gevallen kon PC Inspector File Revery 4 de bestanden probleemloos terughalen. Bij het terugzetten tipt het programma de bestanden vooral op een ander schijfstation te plaatsen, wat inderdaad verstandig is.
Het programma is z krachtig dat zelfs documenten terug worden gehaald uit een ver verleden. 'Ik had toch deze SD card al drie keer overschreven met nieuwe data," mompelde een collega. Niet dus! Weg is niet weg, blijkt. En daarmee ook een waarschuwing voor wie zijn klantenbestand voor overwerk 'eventjes' op een USB-stick parkeert... Wat dat betreft is het al even gratis te downloaden 'erasure'-programma e-maxx van Convar een extra downloadtip. Het kan bestanden, mappen en complete stations, sticks en cards cht grondig wissen.