Gratis upgraden naar Windows 10 werkt pc-verkoop mogelijk tegen

Deze maand verschijnt het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Normaal gesproken is een nieuwe editie van Windows een goed moment voor een hardware-upgrade. Met de gratis update die Microsoft biedt, ligt dat nu wat anders.

Met de komst van Windows Vista, Windows 7 en Windows 8 zagen de meeste hardware-fabrikanten hun verkopen altijd stijgen. Een nieuw Windows-besturingssysteem is immers een goed moment om de gehele hardware te vernieuwen. Microsoft gaat Windows 10 echter het eerste jaar aanbieden als gratis upgrade en dat doet de pc-verkoop, die het al niet makkelijk heeft, waarschijnlijk geen goed.

In een nieuwe verwachting heeft marktonderzoeksbureau Gartner haar cijfers naar beneden bijgesteld. Ranjit Anwal, analist bij Gartner, zegt dat de komst van Windows 10 mede bepalend is voor de daling in verkoop van pc's, omdat de gratis upgrade de houdbaarheid van de hardware verlengd.

Gartner - July 2015

Toch is er ook hoop, want Gartner verwacht dat nieuwe, laag geprijsde Windows 10-hardware die in het najaar verschijnt, de verkopen weer een duwtje kan geven.