Groei verkoop tabletmarkt neemt af

Volgens het laatste rapport van de IDC zet er een flinke daling in in de groei van tabletverkoop. Was de groei in 2013 nog 52,5 procent, dit jaar verwacht IDC dat de groei van verscheepte tablets maximaal 7,2 procent zal bedragen.

Er worden verschillende redenen gegeven. Zo zouden veel consumenten twijfelen over de aanschaf van detachables, oftewel tablets die doubleren als laptops. De productie van deze devices is enorm toegenomen, maar het besturingssysteem wat je op meeste van deze devices vindt, Windows 8, weet maar weinig mensen over te halen tot aanschaf over te gaan.

Een andere belangrijke reden is de lange levensdduur van tablets. Tijdens de introductie van tablets verwachtte fabrikanten dat tablets eenzelfde levensduur als smartphones zouden hebben, zo'n twee tot drie jaar. De praktijk wijst echter uit dat mensen veel langer aan een tablet vasthouden voor ze tot vervanging overgaan.

De verkoop van Apple's iPad is zelfs gedaald met 12,7 procent. Dit heeft mogelijk te maken met de lange adem die Apple hun devices meegeeft. Zo kan de iPad 2 uit 2011 gewoon geupdatet worden naar iOS 8, het nieuwste besturingssysteem van Apple.

Ga voor het report naar de website van IDC.