Groepstest: Core Duo-notebooks

Core Duo is de titel van Intel's nieuwste processor voor de laptop. Zoals de naam al aangeeft, heeft dit nieuwe rekenhart twee processorkernen. Vooral 'multitasking', het gelijktijdig draaien van meerdere applicaties, zou hierbij gebaat zijn. WINMAG bekijkt vijf Core Duo-notebooks en toetst de belofte.
DOSSIER CORE DUO

Inleiding
Asus W5F
Toshiba Satellite A100-159
Acer Travelmate 4202WLMi
Sony Vaio VGN-FE11s
HP nx9420
Conclusie

Krap drie jaar geleden introduceerde Intel een nieuwe chipset voor de notebook: de Centrino. Naast een WiFi-chip bevatte deze set een energiezuinige Pentium M-processor. Deze zorgde voor een langere batterijduur n maakte een grote koelvin niet meer noodzakelijk, waardoor laptops in een kleiner jasje pasten. De Centrino-chipset werd terecht - een succes. De set had echter n nadeel: de prestaties van de Pentium M-processor waren iets teruggeschroefd.

Centrino-opvolger

Begin dit jaar heeft Intel de Centrino-opvolger gentroduceerd: de Centrino Duo, voorheen bekend onder de codenaam NAPA. Deze nieuwe chipset beschikt over een verbeterde WiFi-chip en is nog energiezuiniger. De belangrijkste vernieuwing is Intel's nieuwe processor: de Core Duo. Zoals de naam al aangeeft, beschikt de processor over twee rekenharten. En dat scheelt in de snelheid, vooral als je veel zware applicaties tegelijkertijd draait. Tenminste, zo wil Intel het ons graag doen geloven. Tijd voor een kritische blik, inclusief een test van zes Core Duo-notebooks.

Winst
Het moet gezegd: we zijn onder de indruk van de prestaties van de Core Duo. Volgens het benchmarkprogramma PCMark2005 is de nieuwe processor gemiddeld zo'n dertig procent
sneller. Om de snelheid in de dagelijkse praktijk te testen, deden we me een spywarescan van de gehele harde schijf, en tegelijkertijd lieten we het grafische pakket Paint Shop Pro zijn tanden stukbijten op het 'opblazen' van een enorme foto (15 MB). Dat deden we twee keer; de tweede keer schakelden we via het BIOS de tweede kern uit. Het resultaat? Met twee kernen ingeschakeld was de fotobewerking ruim een kwart sneller?