Grote bestanden? Gebruik een shuttledienst

Een bestand van honderden megabytes is te groot om met een e-mail te versturen. Vroeger zette je het op een cd-rom en belde je een koerier. Nu is er snel internet. Voor wie ftp-verkeer te lastig is, zijn er slimme webshuttlediensten. Wij bespreken er drie.

YouSendIt (gratis tot 100 MB)
Het Amerikaanse YouSendIt bestaat sinds 2004 en is een tijdelijke opslagplaats voor je grote bestanden. Via een uitnodiging (bijvoorbeeld via e-mail) kunnen andere personen door het aankilkken van een gestuurd linkje de download van een of meerdere bestanden starten. Van fotobestanden wordt automatisch een preview gegenereerd, zodat de downloader van tevoren weet wat hij binnenhaalt.

Bestanden verstuur je via de webbrowser of met plug-ins voor Outlook (Express) en Windows Mail. Er is ook een standalone-applicatie beschikbaar, zowel voor Windows als voor Mac OS X. YouSendIt ontwikkelde bovendien plug-ins voor programma's als Adobe Photoshop, Final Cut Pro en iPhoto. Kortom, er zijn mogelijkheden genoeg! De dienst is extra aantrekkelijk, omdat je gratis een gigabyte per maand mag verzenden, bij een maximale bestandsgrootte van 100 MB. Je kunt de documenten van een wachtwoord voorzien, waarvoor je 3,99 Amerikaanse dollar betaalt.

 

Wie veel te versturen heeft, kan een abonnement overwegen. Voor 9,99 dollar per maand mag je bestanden van maximaal 2 GB versturen en 40 GB aan dataverkeer 'verstoken'. Voor 30 dollar kun je tot 200 GB gaan. De dienst werkte tijdens onze test trefzeker en ook de Outlook-plugin werkt zonder problemen.

Info en dienst: www.yousendit.com
SendYourFiles.com (vanaf 9,95 dollar per maand)
SendYourFiles.com is een Nederlands initiatief. Prebase Development uit Colmschate (bij Deventer) ontwikkelde een uitgebreide dienst voor het versturen én het opslaan van grote bestanden via het web. Je verzendt de files via het bijzonder gebruiksvriendelijke www.sendyourfiles.com. Net als bij Webtransfer krijgt de ontvanger een downloadlink per e-mail. Handig is de mogelijkheid om een add-on voor Outlook of Windows Mail te installeren, zodat je direct vanuit deze programma's de bestanden verstuurt. Er is ook standalonesoftware voor Windows beschikbaar. Gebruikers kiezen uit verschillende abonnementen. Privépersonen starten met 9,95 Amerikaanse dollar per maand. Ze kunnen dan 250 MB per maand versturen en een gigabyte online opslaan.

Het goedkoopste zakelijke abonnement is 37,95 dollar per maand. Daarmee verzend je maximaal 25 GB en is er 75 GB aan opslagruimte. Dit account kan met 10 personen worden gedeeld.

Info en dienst: http://www.sendyourfiles.com/
Webtransfer (gratis voor klanten InterConnect)
De dienst Webtransfer is een initiatief van InterConnect. Iedere internetter kan bestanden tot maximaal tien megabyte via www.webtransfer.nl versturen. Voor klanten van InterConnect is de limiet 512 MB. Hoe werkt het? Je uploadt het bestand via de site en typt het e-mailadres van de ontvanger in. Die ontvangt een bericht met een downloadlink om het bestand op te halen. Het gebruiksgemak is in orde, hoewel de site wat spartaans oogt.

Wij hadden via een internetverbinding bij een redacteur thuis problemen met het versturen, maar dat lijkt een incident. Vanaf de redactiecomputers werkte het naar behoren.


Een bestand mag maximaal drie keer worden gedownload, binnen zeven dagen. InterConnect zegt de dienst aan te bieden als service aan haar klanten, waarvan er veel actief zijn in de grafische branche. Om lekken van materiaal te voorkomen, kunnen InterConnect-cliënten de bestanden versleutelen. Webtransfer is gratis voor zakelijke klanten van InterConnect.

Info en dienst: www.webtransfer.nl
Conclusie
Vanwege de gratis mogelijkheid en de vele plug-ins gaat onze voorkeur uit naar YouSendIt. Voel je je prettiger bij een Nederlandse aanbieder, dan is SendYourFile een goed alternatief.