Grote investering in startup met rijdende wifi-hotspots

Veniam, een Amerikaans-Portugese startup, heeft een investering van 4,9 miljoen dollar gekregen om zijn wifi-hotspots in rijdende voertuigen verder te ontwikkelen. Op dit moment heeft het bedrijf al een wifi-netwerk in de Portugese hoofdstad Porto.

Veniam maakt wifi-netwerken door hotspots in en op rijdende voertuigen. Het netwerk in Porto bestaat uit ruim zeshonderd voertuigen met hotspots. Deze voertuigen zijn met name taxi's en vuilniswagens. Niet alleen staan de hotspots in verbinding met het internet, maar ook met elkaar. Daardoor kunnen apparaten ook onderling via het netwerk communiceren.

Netwerk in Porto

Op dit moment wordt het netwerk van Veniam in Porto naar eigen zeggen door 73 procent van de mensen met mobiele apparaten gebruikt, wat neerkomt om 60.000 gebruikers per maand. Maandelijks wordt er 3 TB aan data verstuurd, waardoor de belasting van het mobiele netwerk in de drukste gebieden van de stad met vijftig procent is afgenomen.

Investering

De investering komt onder andere van True Ventures, een bedrijf dat investeert in technologische startups. 'Er is veel gezegd over het Internet of Things in het afgelopen decennium, maar we hebben vrij weinig significante beweging gezien,' zegt Om Malik, partner bij True Ventures, 'Veniam's technologie maakt het voor steden mogelijk om de bandbreedte te bieden die nodig is voor apparaten om te verbinden met het internet en met elkaar.'

Veniam wil met de technologie de basis leggen voor 'The Internet of Moving Things'. Met de gekregen investering willen ze gaan uitbreiden naar Amerika. Of hun netwerk ook in Europese steden komt, is niet bekend.