Haal meer uit je e-mail

Wellicht haal je - ook na jarenlange ervaring -niet alles uit je vertrouwde e-mailpakket. Dertig tips voor de populairste mailpakketten.

1. Startpagina

Voor vrijwel alles wat je kunt verzinnen is wel een startpagina te vinden, zo ook over Outlook. Kijk maar eens op http://outlook.pagina/nl voor handige links naar allerlei informatie over het populaire e-mailpakket.

2. Overzicht houden via mappen (Outlook XP/2003)

Om een beetje overzicht te houden in alle e-mail, kun je mappen gebruiken (bijvoorbeeld een map voor zakelijke en eentje voor persoonlijke mail, of mappen voor al je klanten). Nieuwe mappen aanmaken doe je door in het E-mailpaneel op Persoonlijke Mappen te klikken met de rechter muisknop, en dan Nieuwe Map te kiezen (of via het menu Bestand|Nieuw|Map) (zie afb.1).
Vervolgens kun je via de Wizard Regels (menu Extra | Regels en waarschuwingen) een Nieuwe Regel aanmaken via het tabblad E-mailregels. Kies 'Berichten van iemand naar een map verplaatsen' en volg de aanwijzingen om alle berichten van die afzender standaard naar de betreffende map te verplaatsen (zie afb.2) .


3. Briefpapier kopiren (Outlook Express)

Je kunt het briefpapier van een mailtje dat je ontvangt in Outlook Express opslaan, zodat je het kunt gebruiken in je eigen berichten. Kies in het menu Bestand de optie Opslaan als briefpapier. Geef het bestand een naam en je kunt dit briefpapier voortaan zelf gebruiken (zie afb.3).

4. Voorkom te snel verzenden e-mail (Outlook)

Je kunt heel eenvoudig voorkomen dat je een bericht verstuurt, voordat je het complete bericht hebt getypt (bijvoorbeeld door het per ongeluk indrukken van een sneltoets of door per abuis te klikken op de Verzenden-knop). Dat doe je door voordat je het bericht begint te tikken enkele willekeurige letters te typen in het 'Aan'-veld. Zodra je nu per ongeluk het bericht verzendt, verschijnt eerst het Namen controleren-venster. Dit geeft je de kans je fout te herstellen.