Handig: interne harde schijf op je usb-poort

Met bovenstaande kop zou Conceptronic duidelijker maken wat het aanbiedt, met zijn 'Serial ATA & IDE naar USB 2.0 adapter' (de officile, nerdige naam). Pak een gewone harde schijf, klik de adapter eraan vast en plug deze weer op je usb-poort, om met de disk te werken.

In eerste instantie dacht WINMAG Pro met deze oplossing een handige (goedkope) vervanging van een externe harde schijf (usb-disk) in huis te halen. Interne harde schijven zijn - zeker in de grote maten goedkoper dan externe modellen met usb kabel. Met deze doe-het-zelf-kit zou je misschien wel een paar tientjes besparen.

In de praktijk blijkt dit onzin. De adapter kost namelijk 10 euro meer dan een stevige externe behuizing inclusief usb-adapter van dezelfde producent (welke 29,95 kost). Daar schroef je de disk in vast en zo creer je een stevig en dus transportabel opslagsysteem.

Vlekkeloos
De 'Serial ATA & IDE naar USB 2.0 adapter' doet niettemin vlekkeloos zijn werk: via het stekkerblokje koppel je een serial ATA of IDE harde schijf makkelijk aan een USB 2.0-poort op je pc, waarna de pc de schijf binnen seconden als externe drive kan gebruiken.

De constructie heeft n makke: de adapter steekt nogal los in de Serial ATA-poort van onze disks. In een IDE-poort zou hij steviger moeten zitten (niet getest, we hebben geen IDE-schijf meer liggen). Ergo: plaats de constructie van pc, harde schijf en adapter op een stevige tafel als je data overpompt. De hele constructie is behoorlijk fragiel en mag niet worden bewogen. Het is echt chirurgenwerk.

Ideaal voor pc-beheerders
Wie behoort tot de doelgroep van deze adapter, die dus uiterst voorzichtig moet worden gebruikt? Ik denk dat vooral pc-beheerders binnen bedrijven er profijt van kunnen hebben. Stel dat een desktop-pc niet meer wil opstarten. Dan trek je gewoon de disk eruit, koppelt hem op deze adapter en je kunt rustig vanaf je eigen pc de schijf inspecteren en eventueel gegevens overzetten, of een schijf-image (schijfkopie) terugzetten. Dat is heel wat comfortabeler dan op zoek moeten naar een tweede desktop-kast om de schijf in te schroeven, om met de disk te kunnen werken.

Dat deze adapter voor beide courante harde-schijfstandaarden (en cd-dvd-romdrivestandaarden) geschikt is, maakt hem helemaal een aanrader voor pc-beheerders. Het prijskaartje is natuurlijk ook leuk meegenomen.