Handige wiki voor mobiele gebruikers

Unyverse is een handig programma voor je pc en je mobiel om al je persoonlijke en generieke informatie te beheren. De makers omschrijven de dienst al als "The mobile wiki platform. One-stop access to all your information on the go."

Het principe is simpel: je beheert informatie via het Unyverse-programma op je mobiel en/of via een webaccount (pc). De software draait op BlackBerry's, Windows Mobile handhelds en - als een Java applet - ook op diverse modellen Nokia's en Sony Ericssons.

Telkens je online gaat met je mobiel, vindt er synchronisatie tussen de mobiel en je webaccount plaats. Zo blijf je op een uiterst efficinte manier georganiseerd en kun je ook onderweg bij alle essentile informatie! Een basisvereiste is wel een internetverbinding op je mobiel je, bij voorkeur mobiel breedband (umts, hsdpa).

Stap voor stap
Je installeert eerst het Unyverse-programma op je mobieltje en maakt een web account aan. Er is onlangs ook aangepaste software gelanceerd voor BlackBerry-gebruikers.

Vervolgens haal je de geselecteerde content op via je mobieltje. Dat kan generieke content zijn of persoonlijke content. De updates gaan in twee richtingen: zowel van mobiel naar web, als omgekeerd.

Generieke content: je hebt toegang tot Wikipedia-artikelen door het ingeven van trefwoorden, deelnemen aan wiki groups of zelfs aanmaken van nieuwe groepen, binnenhalen of lezen van rss feeds.

Persoonlijke content: je kunt notities, informatie of kennis aanmaken en bijhouden via een persoonlijke wiki. Die draait dan zowel op de web account als op het mobieltje. Synchronisatie tussen beide vindt plaats zodat er permanent up-to-date informatie is.


Een rss feed en een wiki-pagina die je online maar ook off line kunt lezen.


Toepassingen
De mogelijke toepassingen van deze applicatie lijken mij overduidelijk. Enkele voorbeelden:
Je moet snel beschikken over informatie op je mobiel die op je desktop staat. Denk maar even aan contacten, notities, to do's, praktische details zoals reisinformatie, checklists, etc:
- Je houdt notities, ingevingen of to do's bij terwijl je mobiel bent
- Je wil informatie overbrengen van een oud naar een nieuw mobieltje
- Je hebt een vrij moment om je rss feeds te lezen
- Je hebt dringend informatie nodig, die je in een Wikipedia-artikel kunt terugvinden

Doelgroep
De makers van de software richten zich helemaal op de mobiele gebruikers. In tegenstelling tot heel wat andere applicaties (die een soort mobiele extensie hebben van een online programma), levert Unyverse een toepassing waarvan mobiel en online helemaal gekoppeld zijn. Ook de gebruikersinterface is aangepast aan mobiel gebruik.

Een voordeel dat ik zelf echt praktisch vind, is dat je in een 'offline' modus kunt werken. Dat betekent dat je op het mobieltje kan werken als je geen mobiele internetverbinding hebt (bijvoorbeeld op een plaats waar het mobiele netwerk geen dekking biedt of in een vliegtuig). Zodra je weer online bent met je mobiel, vindt automatisch een synchronisatie plaats.

Bron: Mobielbreedband.nl