'Handjevol Duitsers wil niet op Street View'

Slechts een klein percentage van de Duitse bevolking heeft volgens Google bezwaar aangetekend tegen opname van hun huizen in Street View. De zoekgigant staat op het punt om de beelden van twintig grote steden in Duitsland online te zetten.

De bewoners van de Duitse steden waarin door Google opnames zijn gemaakt, kregen tot 15 oktober de tijd om aan te geven dat hun gezichten, nummerborden en woningen onherkenbaar moesten worden gemaakt.

Nu blijkt volgens Google dat 244.237 mensen, op een totale bevolking van 8.458.084 in de twintig steden, bezwaar hebben aangetekend. Dit komt neer op 2,89 procent.

Niet alle verzoeken tot verwijdering uit Street View kunnen volgens Goolge worden verwerkt, omdat sommige bezwaren onvolledig of niet duidelijk genoeg zijn ingediend. Ook wanneer de dienst online is, kunnen Duitsers nog steeds bezwaar maken en hun gezichten, nummerborden en woningen onherkenbaar laten maken.

Privacyschending

Enkele maanden geleden kwam aan het licht dat de Google-auto's die voor Street View werden gebruikt waren uitgerust met meer dan alleen fotocamera's. Uit Duits onderzoek bleek dat de wagens ook beschikten over antennes die dataverkeer van openstaande wifisignalen oppikten.

Volgens Google ging het om een softwarefout, maar de onthulling zorgde voor veel onrust en klachten over privacyschending in de landen waarin de Street View-wagens rondreden, vooral in Duitsland.