Hands-on: Apple iPad

Apples tablet pc houdt de gemoederen aardig bezig. Al vanaf Steve Jobs aankondiging tot de lancering in de VS vorige week. Een vraag bleef echter overeind staan: hoe is de iPad nou werkelijk in gebruik? Wij hebben een exemplaar laten overvliegen.

Er is maar één manier om op de vraag in de intro te antwoorden; dat hield in dat we de iPad vanuit de Verenigde Staten over lieten komen om zo de nieuwste telg uit de Apple familie uitgebreid onder de loep te nemen.

Look ’n feel

Wanneer je de iPad voor het eerst uit zijn kartoncocon haalt heeft de tablet een hoog ‘wow’-gehalte. Het apparaat ziet er zeer gelikt uit, weegt weinig, maar voelt toch erg solide aan.

Alleen de grote zwarte rand rond het scherm roept vraagtekens op. Hadden de ontwerpers ervoor gekozen de rand niet in te bouwen had dit de mobiliteit van de tablet zeer ten goede gekomen. Als de rand simpelweg betrokken zou zijn bij de rest van het scherm had het de iPad net wat prettiger in gebruik gemaakt.

Zodra je de eerste keer opstart merk je al meteen dat de iPad soepel werkt. Applicaties zijn soepel te besturen met de vingers en tijdens het bladeren door websites en e-boeken glijden de pagina’s werkelijk door de vingers.

Het typen door middel van het oproepbare toetsenbord is wel even wennen. Hoewel het fenomeen vanwege smartphones niet onbekend is, moet je toch even in het typen met één hand komen. Voor typen van kleine commando’s, berichtjes en url’s gaat het prima. Wanneer je echter wat fanatieker te werk gaat met tekstverwerken wordt het een tijdrovende bezigheid.

Hierbij komt al snel een nadeel bovendrijven. Na nog geen half uur surfen, spelen, typen en lezen zit het scherm vol met vieze vingers en vegen. Het warme apparaat zorgt voor zweterige handen en al gauw een glibberige ervaring. Wil je de wow-factor op de iPad graag behouden, dan is een pak zakdoekjes van levensbelang.