Hands on: Asus presenteert nieuwe ZenBook en Chi Transformerbooks

De eerste Asus ZenBook was een strak voorbeeld van hoe een Ultrabook moest zijn. Dat is alweer enkele jaren geleden, en enkele Zenbooks later. Deze week presenteert het bedrijf haar nieuwe ZenBook en gooit er meteen enkele hybrids tegenaan.

Zenbook UX305

Slank, strak en zo snel als een luipaard, zo kunnen we de ZenBook kort en krachtig omschrijven. Met een gewicht van 1200 gram en een dikte van 12,3mm is het wat formaat betreft al een werkpaard on the go. Eén waar je mee gezien mag worden trouwens, want het design is minimalistisch strak gehouden. Eigenlijk zoals elke voorganger uit de ZenBook-serie.

Display

Het 13,3 inch IPS scherm is met een resolutie van 3200x1800 pixels en 276ppi indrukwekkend om naar te kijken. Toch, de matte finish is zowel een vloek als een zegen. Omdat het een Windows 8-notebook is, ben je direct geneigd om het scherm aan te raken en te gaan swipen terwijl het geen touchscreen is. Dat kun je Asus niet aanrekenen natuurlijk, maar het was wel even een omschakeling. Het voordeel is wel dat de display continu helder blijft, ook wanneer hier licht in valt. Wel wat jammer zijn de randen die met een matte finish gepaard gaan. Then again, liever dat dan een bekrast scherm omdat je je notebook dichtklapt.


De Asus ZenBook UX305.

De motor

Van buiten is ‘ie mooi, maar de binnenkant doet daar niets aan af. De ZenBook draait op een Intel Core M 5Y10, heeft 4GB aan intern geheugen en een ssd vanaf 128GB aan boord. Die pk’s en ruimte leveren je alle kracht die je nodig hebt om te doen wat je moet doen in een flinterdunne behuizing. En met de nodige accuduur trouwens, want Asus belooft negen uur werken op de ZenBook.

Zakelijke gebruikers

Voor de consument komen er twee varianten van de ZenBook op de markt, waarbij de ene variant meer (256GB) dan de de andere (128GB) ssd-ruimte tot zijn beschikking heeft. Daarbovenop komt nog een zakelijke variant met aan boord een AC-module voor AC-wifi. Hiermee ben je dus een stuk meer futureproof.

Verkrijgbaarheid

De ZenBook is vanaf nu verkrijgbaar. Voor de 256GB-variant betaal je 999 euro, de 128-variant kost je 749 euro. Voor zakelijke gebruikers heeft Asus de ZenBook uitgerust met Windows 8.1 Professional en 256GB aan opslag, plus een AC-module aan boord. Deze kost je ook 749 euro, maar wel exclusief btw.

Transformerbooks: Chi-serie

Naast een nieuwe ZenBook deed Asus ook enkele nieuwe hybrids uit de doeken binnen de Chi-lijn. Topmodel in deze lijn is de T300, een hybrid, dus toetsenbord gecombineerd met afneembaar tablet. Met een 12.5 inch ips scherm en een resolutie van 2560 bij 1440 pixels gaat Asus echt voor diegene die langer moet werken op zijn tablet. Hoewel dat indrukwekkend is, is de prijs die vanaf 799 euro begint er ook naar.

Asus T300
De Asus T300 Chi.

Naast de T300 Chi wordt ook de T100 Chi gelanceerd in de Benelux. Dit model biedt je alles wat je van een Transformer Book verwacht. Zo is het de dunste 10.1 inch Windows-tablet ter wereld, met een doorsnede van maar 7,2mm. Daarmee is de T100 Chi dertig tot veertig procent dunner dan de originele T100, die overigens in het assortiment blijft. De T100 komt in jouw bezit voor 449 euro.

Meer info over de nieuwe produkten van Asus? Bezoek de officiële website.