Hands-on: Dell Precision M3800

Workstations zijn doorgaans forse, wat onhandzame machines om zwaar werk mee te verrichten. Dell giet het concept echter in het draagbaar en stijlvol jasje van luxe materialen: de Precision M3800 is naar eigen zeggen de 'dunste en lichtste 15-inch workstation'. Het is nog het beste te omschrijven als een mix tussen een workstation en een ultrabook. Wij konden op het Technology Camp alvast even spelen met het nieuwe apparaat.

Aluminium en soft-touch rubber

Allereerst het uiterlijk, het oog wil natuurlijk ook wat. De M3800 is opvallend slanker vormgegeven dan de andere mobiele Precision-workstations. Het design is op een galante manier 'basic' en kenmerkt zich, net als veel andere moderne Dell-laptops, door ronde vormen. We zijn gecharmeerd van de materiaalkeuze: de achterkant is helemaal van aluminium en het toetsenbordgedeelte als de onderkant zijn van een soort 'soft-touch'-rubber. Dat voelt niet alleen prettig aan, maar voorkomt ook krassen. Het geeft het geheel bovendien een 'premium' uitstraling.

Wat betreft draagbaarheid kun je het apparaat niet vergelijken met een ultrabook. Het heeft er weliswaar alle uiterlijke kenmerken van, maar voelt toch net wat zwaarder. En dat is het ook: 1,88 kg. Toch is het een enorm verschil met de traditionele workstation-laptops, die vaak met gemak de 3 kilogram of zwaarder aantikken. Dit model schuif je rustig in je aktetas of rugzak, zonder dat je jezelf een breuk tilt.

Prettig toetsenbord, maar wel wat krappe toetsen

Het toetsenbord is in de hoogte wat krapjes vormgegeven voor de beschikbare ruimte. Daardoor heb je wel veel polssteun tot je beschikking. De verlichte toetsen tikken prettig: de aanslag is kort maar duidelijk. Ook de toetsen zijn voorzien van de soft-touch-laag, erg prettig. Wel zijn de toetsen wat klein, tijdens de gewenningsperiode zul je waarschijnlijk net wat meer tikfouten maken dan normaal.

Wat aansluitingen betreft heb je de beschikking over vier usb 3.0-poorten, een sd-kaartlezer en een hdmi-uitgang. Grote afwezige is een ethernetaansluiting. Dat gemis kun je goedmaken door de aanschaf van een Dell D3000-dongle, die je via usb aansluit.

Beeldscherm: star of the show

Dan een van de paradepaardes van het apparaat: het beeldscherm. Dell plaatst in de M3800 een igzo-scherm met eenq qHD+-resolutie van 3200 x 1800 beeldpunten. Windows 8.1 weet gelukkig hier goed raad mee, en hanteert een techniek die zorgt voor een werkbladruimte alsof het een 1920 x 1080-scherm betreft, maar dan enorm scherp. De scherpte kun je vergelijken met die van full-hd-smartphoneschermen: individuele pixels zijn zo goed als onzichtbaar.

Over inkijkhoeken heb ik niet te klagen; het is goed vergelijkbaar met dat van een fatsoenlijk ips-paneel. Ook het contrast en de kleurwaarden lijken – op het eerste oog – in orde. Het beeldscherm kan zijn helderheidsinstellingen automatisch aanpassen aan het omgevingslicht. De M3800 had hier echter zichtbaar moeite met de demoruimte, een soort ondergronds geweld met veel neonlichten. Daardoor verschoot het apparaat continu en op willekeurige momenten van helderheid, wat nogal hinderlijk was.

Prestaties: als een zonnetje

Windows 8.1 liep als een zonnetje – niet heel erg vreemd voor een machine van dit kaliber. Het demo-apparaat had dan ook nogal wat wapentuig aan boord: een Core i7 4702MQ-processor die tot maximaal 3,2 Ghz gaat, een NVIDIA Quadro K1100M-videokaart, 256 GB ssd en 16 GB intern geheugen. Overigens zijn die laatste twee optioneel, je kunt opslag ook in de vorm van een traditionele harde schijf.

Accuduur: nog te vroeg voor conclusies

Over de batterijduur kan ik nog weinig zinnigs zeggen, een uitgebreidere review moet uitwijzen hoeveel uur je in de praktijk met de machine doet. Het apparaat is in ieder geval verkrijgbaar met een accu van 61Wh of 91Wh. Al met al een zeer veelbelovende machine voor een niche die een zeer krachtig werkpaard zoekt dat wel overheen mee naartoe moet en bereid is daarvoor de volle mep te betalen.

Het apparaat is vanaf november verkrijgbaar vanaf 1692 euro.

Raymond LuijbregtsVolg via Twitter