Hands on: Lenovo X1 en ThinkCentre M91z

Voor de presentatie van de nieuwe notebook ThinkPad X1 en all-in-one ThinkCentre M91z heeft Lenovo bijna alles uit de kast getrokken. Op de 29e verdieping van een kantoorgebouw in hartje Londen kregen we namelijk de nieuwe modellen onder ogen.

De X1 was al geen geheim meer, maar tijdens de presentatie hebben we het nieuwe apparaat ook zelf even onder handen kunnen nemen. Voor Lenovo is het de dunste notebook die de Chinese fabrikant tot nu toe op de markt heeft gebracht.

De ThinkPad X1 is aan de voorkant 17 mm 'dik', wat oploopt naar 22 mm aan de achterkant. De notebook heeft verder een 13,3-inch scherm van Gorilla Glass en een tweede generatie Intel Core i3-, i5- of i7-processor aan boord. De X1 kan worden uitgerust met maximaal 8 GB werkgeheugen en een ssd-schijf tot 160 GB of een hdd-schijf tot 320 GB.

De nieuwe notebook is verder uitgerust met de zogenoemde RapidCharge-technologie, waarmee de accu in dertig minuten tot 80 procent is opgeladen. Andere toevoegingen zijn onder meer een vingerafdruklezer, een gemoderniseerd backlit-toetsenbord en de mogelijkheid om in hd-kwaliteit te videobellen.

Voor het snel opstarten en afsluiten komt de X1 met Lenovo Enhanced Experience 2.0 voor Windows 7, waarmee gebruikers hun laptop gemiddeld twintig seconden sneller kunnen opstarten in vergelijking met een gewone Windows 7-computer. Tijdens de hands on in Londen viel ons inderdaad op dat de nieuwe notebook bijzonder snel aan- en uitgaat en bijzonder compact is. De ThinkPad X1 is vanaf nu verkrijgbaar vanaf 1999 euro exclusief btw.


Naast de X1 heeft Lenovo in Londen ook de ThinkCentre M91z officieel onthuld. De computer is het eerste model in een nieuwe serie all-in-one desktops. Doordat de ThinkCentre M91z alleen uit een beeldscherm (met geïntegreerde systeemkast) en een toetsenbord met muis bestaat, bespaar je met deze desktop veel kantoorruimte.

Daar komt bij dat het beeldscherm een bescheiden dikte heeft van net iets meer dan 6 cm. Met zijn 21,5-inch hd-display biedt de ThinkCentre M91z bovendien genoeg schermruimte en 'eyecandy'. Via wifi, een hdmi-aansluiting en een optionele Blu-ray-speler kunnen gebruikers dit scherm ook prima voor multimedia-doeleinden gebruiken.

De all-in-one's kunnen worden uitgerust met maximaal een Intl i7 quad core-processor en 8 GB aan werkgeheugen. Gebruikers kunnen daarnaast kiezen uit een hdd-schijf van 1 TB of een ssd-schijf van 80 GB. Ondanks zijn simpele en minimalistische ontwerp heeft de ThinkCentre M91z dus genoeg paardenkracht onder de motorkap. De all-in-one is vanaf juli verkrijgbaar voor een verwachte prijs van 884 euro exclusief btw.

Tenslotte viel op dat Lenovo het qua presentatie over een geheel andere boeg zal gooien. De ThinkPad X1 en de ThinkCentre M91z zien er misschien nog steeds niet heel spannend uit, maar Lenovo probeert de producten wel op een nieuwe, frisse manier aan de man te brengen. Niet alleen zakelijke gebruikers, maar ook 'gewone' consumenten moeten hiermee worden verleid om van Lenovo de komende jaren een grote speler op computergebied te maken.