Hands-on: Samsung Galaxy S4 Active

Samsung heeft in Londen een versie van de Galaxy S4 gepresenteerd die zowel waterdicht als stofbestendig is. De 'Galaxy S4 Active' is volgens Samsung bedoeld voor mensen met een 'actieve levensstijl'. Wij mochten er even mee spelen.

Niet alleen heeft de Galaxy S4 Active een stof- en waterdichte behuizing, ook op andere punten wijkt het toestel af van de standaard S4. Zo heeft het drie in plaats van één fysieke knop aan de voorzijde, naast een home-knop vind je ook een terug- en optieknop onder het beeldscherm.

Het toestel ligt goed in hand. De vorm komt grotendeels overeen, maar het materiaal heeft een minder plastic 'feel' dan het origineel.

Je kunt de smartphone tot één meter onder water nemen. Het aanraakscherm functioneert pas weer goed als het droog is, in verband met de capacitieve techniek. Toch kun je wel foto's nemen onder water, de volumetoetsen kun je gebruiken als ontspanknop. Overigens kun je het beeldscherm ook bedienen met handschoenen.

Technisch bijna gelijk

Technisch komt het toestel in grote lijnen overeen met de reguliere Galaxy S4. Het beeldscherm is eveneens een 5-inch full-hd scherm, wel is het een lcd-paneel en geen oled. Toch zagen kleuren er sprankelend uit en hadden we niet het idee dat je wat beeldkwaliteit betreft veel inlevert. De processor is gelijk gebleven, een quadcore Snapdragon 600 op 1,9 GHz doet het zware werk. Om het toestel niet te prijzig te maken, is beknibbeld op de camera. De achterzijde heeft een beeldenvanger van 8-megapixels, terwijl die op de normale S4 plaatjes schiet in 13 megapixel. Ook wat software betreft beschikt de S4 Active over alle functies die je ook in de S4 vindt.

Duurzaam

De extra duurzaamheid maakt dat je net wat zekerder met het apparaat over straat gaat. Vooral regen is altijd opletten met een normale smartphone, terwijl je daar bij dit model geen zorgen over hoeft te maken. Een uitgebreidere review is nodig voor een definitief eindoordeel, maar voor nu is de S4 Active onze favoriete Galaxy-smartphone.

De Galaxy S4 Active zal deze zomer verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van 649 euro, inclusief btw.