HannStar schuldig aan prijsafspraken

Tft-lcd-fabrikant Hannstar Display heeft toegegeven schuldig te zijn in een rechtszaak met betrekking tot prijsafspraken bij de productie van tft-lcd's. Dit levert de Taiwanese fabrikant een boete van 30 miljoen dollar op.

De Amerikaanse  ministerie van justitie had daarom een onderzoek gestart, waaruit bleek dat wereldwijd prijsafspraken zijn gemaakt tussen zeven fabrikanten van tft-lcd's. Daarom zijn niet alleen de fabrikanten, maar ook zeventien directieleden zijn aangeklaagd wegens kartelvorming.  

30 miljoen

Met de bekentenis heeft Hannstar de boete van dertig miljoen dollar aanvaardt. Het in Taipei gevestigde bedrijf gaf toe dat de prijzen van tft-lcd's in de periode van 2001 tot 2006 kunstmatig hoog werden gehouden. De operationele financiën worden volgens de fabrikant niet getroffen door de boete. Naar eigen zeggen hadden zij vijftig miljoen dollar voor de sanctie gereserveerd.

Schuldig

De overige zeven betrokken bedrijven hebben hun boete eveneens aanvaard of zijn inmiddels veroordeeld. De totale opbrengst was dan ook niet minder dan 930 miljoen dollar aan boetes. Tot de beboete bedrijven behoren multinationals als Dell, Apple en HP.