Harddisk met valsensor: de 'drop test'

De 'SecuRed' van Toshiba is een harde schijf voor aan de usb-poort. Behalve een fraai uiterlijk heeft deze 200 GB harddisk een 'actieve' beveiliging tegen valpartijen. Dat tackelt een belangrijk probleem met dit soort mobiele schijven. Een praktijktest met de nodige G-krachten.

De 'extra robuuste' externe USB 2.0-harde schijf is 13 x 18,5 x 1,9 cm, dus past met gemak in een handtas of notebooktas. Een ideaal maatje voor de back-up, zou je denken.

Dat 'robuust' is geen holle frase: de SecuRed beschikt over de eerdergenoemde valsensor, maar ook een spatwaterdichte (deels rubberen) behuizing. Bovendien is hij toegerust met een vingerafdruklezer, wachtwoordbeveiliging en harde-schijfencryptie. Die toepassingen vereisen wel dat de schijf aan een Windows-pc hangt; hij kan bijvoorbeeld niet gekoppeld worden aan een Linux-gebaseerde NAS.

Proef op de som
Meest opvallende eigenschap is natuurlijk die spreekwoordelijke 'airbag'. Wanneer de G-krachtensensor in het apparaat een vrije val, schok of trilling opmerkt, in welke richting dan ook, haalt hij de lees/schrijfkop snel tussen de schijven vandaan, om mogelijke schade te voorkomen en om gegevens te beschermen. Vijf keer lieten we het apparaat


OORDEEL

+ absoluut veilig
+ fraaie vomgeving
+ gebruiksvriendelijk
- redelijk prijzig
- verkeerde usb-kabel in doos

"Afgezien van het verkeerde snoertje, een zeer bruikbaar back-upmedium"

van het bureau vallen terwijl we er gegevens naar kopieerden. In een persbericht meldt Toshiba dat de gebruiker na een flinke valpartij opnieuw moet inloggen en dan 'alle informatie zonder problemen weer kan benaderen'. Gek: bij mij kopieert 'ie gewoon door, ook als ik hem de vijfde keer keihard op de grond smijt. Wel pauzeert het apparaat enkele seconden, maar gaat dan hij vanzelf weer door. De gegevens staan er goed op en de disk is 'gezond' gebleven. Helemaal perfect.

Stekkertje te los
Een kritische noot is er ook: Toshiba leverde een usb-kabel met een te klein stekkertje; hij stak niet diep genoeg in het apparaat zodat hij er steeds vanzelf uit floepte. Met een eigen harddisksnoer was het probleem gefixt, maar zo'n detail kost Toshiba een volle ster in onze test.

De gentegreerde vingerafdruklezer neem je makkelijk in gebruik via de automatisch startende installatie, wanneer je de SecuRed aan een Windows-pc koppelt. Het programma laat meteen de gehele drive encrypten met een sterk AES 256-bit algoritme, zodat zelfs een handige Peter 'R' met een schroevendraaier geen kans krijgt.