Harde schijf krijgt internetaansluiting

Mobiele harde schijven zijn reuze handig. Altijd toegang tot je gegevens. Maar de harddisk kan vanaf nu thuis of in kantoor blijven, want Western Digital lanceert een model met ingebouwde webserver. Zo kun je vanaf iedere plek op aarde op je gegevens 'inloggen'.

Western Digital annonceert zijn 'My Book World Edition' als een 'revolutie'. Dat is misschien wat overdreven, maar bijzonder is hij wel. Doordat de harde schijf is uitgerust met een eigen Ethernet-poort (netwerkaansluiting), heeft hij geen computer nodig om te functioneren.

Niet de eerste
Een lezer attendeerde ons op het feit dat Western Digital niet de primeur heeft. Onder meer Freecom heeft al een tijdje harde schijven die ook via het internet kunnen worden gebrukt.
Netwerk-harde schijven zijn er wel meer, maar de My Book World Edition komt met een ingebouwde webserver en handige webapplicaties. Je haalt met de harddisk feitelijk een complete website in huis.

Anywhere Access
Het is, volgens Western Digital, een kwestie van thuis aanzetten en verbinden met internet, en gebruikers hebben vanaf elke pc online toegang tot opgeslagen foto's, tekstbestanden, films, muziek of videos. Het apparaat is namelijk voorzien van WD Anywhere Access-software. Hiermee hebben gebruikers eenvoudig toegang tot opgeslagen digitale content, waar ter wereld ze zich ook bevinden.

Extra's in 1 TB-versie
De 1 TB My Book World Edition II omvat twee interne harde schijven van 500GB en biedt zo een extra optie voor databeveiliging. In de RAID 1-stand kan de helft van de 1 TB capaciteit gebruikt worden om opgeslagen gegevens te kopiren. Hierdoor zijn belangrijke gegevens dankzij een extra back-up optimaal beveiligd tegen verlies.
Ook het onderhoud van de 1TB externe schijf is eenvoudig. Door de instructies te volgen, kunnen gebruikers zelf de behuizing openen en n van de twee interne schijven vervangen.
Via de Data OnHand-functie is de My Book World Edition toegankelijk via de 'save as'- en 'open'-opties in het Windows-uitrolmenu.

De internet- en netwerkverbinding is beveiligd zodat alleen gebruikers met naam en wachtwoord toegang hebben.

Zakelijke mogelijkheden
Het apparaat is bedoeld voor de consumentenmarkt, maar WINMAG Pro ziet ook zakelijke mogelijkheden. In de uitgeverij waar de redactie is ondergebracht moeten grote bestanden eerst naar een externe FTP-server worden overgeheveld, waarna zakenpartners ze weer kunnen downloaden. De bestanden zouden nu ook snel via het lokale netwerk op de My Book World Edition kunnen worden overgezet, waarna derden ze vanaf dit apparaat downloaden. Scheelt enkele uren uploaden aan onze kant en dure serverruimte bij een webhoster.

De harddisk komt op de markt in een capaciteit van 500 GB- of 1 TB.

Adviesprijs: 192,-- (500 GB) en 377,-- (1 TB) (prijzen excl. BTW)
nfo:www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=279.