'Harde schijven met zelfversleuteling in opmars'

Zakelijke laptops vol gegevens die kwijtraken of gestolen worden, het is een hels probleem. Maar binnenkort niet meer: pc's worden over twee tot drie jaar standaard geleverd met interne versleuteling. Dat zegt de Trusted Computing Group, een platform dat veilig computergebruik promoot.

In het platform zitten hardwareproducenten als Intel en Seagate, maar ook softwaregiganten als Microsoft.

Zelfversleutelende schijf
Schijvenproducent Seagate heeft vorig jaar in de Verenigde Staten met een zelfversleutelende schijf een veiligheidscertificaat van het Bureau van National Veiligheid binnengehaald. Het bureau stelt dat de schijf van Seagate qua beveiliging veilig genoeg is voor intern gebruik bij overheidsinstellingen.

Het is de vraag of de hardwarematige encryptie geschikt is voor zakelijke computergebruikers. Volgens Marnix van Meer van Crypsys Data Security is 'key management' (sleutelbeheer) bij dataversleuteling voor het bedrijfsleven zeer belangrijk. "Er dient altijd een masterkey te zijn om het (onverwachts) wegvallen van personeel met versleutelde data op te kunnen vangen", zegt Van Meer.

Consumenten
Zelfversleutelende harde schijven zijn volgens hem voor consumenten wel interessant, omdat ze op een gemakkelijke manier dataversleuteling bieden.


De zelfversleutelende Momentus 5400 FDE.2 harde schijf van Seagate.