Hardware in 2016: Een vooruitblik naar wat gaat komen

Met hardware begint alles. Een onderneming runnen zonder een degelijke pc is bijna geen doen meer, om maar iets te noemen. Dit zien we ook in de ontwikkelingen op de hardware-markt.

Hardware in 2016

De eerste personal computer zag 35 jaar geleden het levenslicht, inmiddels is deze niet meer weg te denken, ondanks dat de verkopen dalen de laatste jaren. Bovendien worden de chips steeds kleiner en efficiƫnter, laptops dunner, de mogelijkheden groter en de keuze steeds ruimer. In een onderneming is het dan ook belangrijk om voor de juiste hardware te kiezen, degene die bij jouw activiteiten passen wel te verstaan.

Monitoren en netwerken

Denk overigens niet alleen aan computers, een goede monitor is net zo belangrijk. Net als de diverse netwerkoplossingen waarmee je je organisatie behangt. Want het netwerk moet snel zijn, makkelijk toegankelijk en bovendien veilig. Deze zaken worden wel eens vergeten wanneer we spreken over hardware, maar spelen net zo'n belangrijke rol in de uiteindelijk gebruikservaring. Ook deze producten maken sprongen, waarbij we vooral verwachten dat voor monitoren 4K en voor netwerkproducten ac (eindelijk) een standaard worden.

Krachtiger is niet altijd beter

Sinds de smartphone en de tablet hun intrede hebben gedaan, kunnen we altijd en overal gebruik maken van de functies die eerst voorbehouden waren aan desktops. Natuurlijk, een smartphone heeft niet de kracht van een goede desktop, maar wat vele fabrikanten nu pas beseffen, is dat gemiddelde gebruikers ook helemaal niet op die kracht zitten te wachten. Gebruikers willen hun werk kunnen doen, wat in de meeste gevallen vooral communiceren en tekstverwerken betreft. Willen ze toch een krachtigere ervaring, dan is een notebook nog altijd een optie. Aankomend jaar gaat daarom mogelijk een minder is meer-jaar worden, waarbij fabrikanten ons niet meer om de oren slaan met resoluties op handzame devices die geen baat hebben bij dergelijke displays.

De desktop gaat nergens heen

We kunnen er niet omheen: het gaat alles behalve goed op de desktopmarkt. Toch zijn het juist desktops en workstations die de nodige kracht bieden wanneer je dit nodig hebt. Desktops zijn betrouwbaar, gemakkelijker te maken dan notebooks en kennen minder downtime. Stel je voor dat het keyboard van je notebook kapot gaat, dan is dat einde verhaal. Gebeurt hetzelfde met je desktop, dan vervang je je keyboard. Hier valt iets voor te zeggen, hoewel het voorbeeld natuurlijk niet zo sterk is. Een notebook is met behulp van een usb-keyboard net zo makkelijk te gebruiken wanneer het interne keyboard het heeft begeven. Voor het merendeel van de interne componenten van een notebook geldt die vervangbaarheid overigens niet. Hardware-fabrikanten lukt het steeds vaker meer kracht in kleinere ruimtes te proppen. Toch, als je echt significante kracht zoekt, zoek je een desktop pc. Want zodra je een notebook voorziet van betere specificaties, verdringt de toename van gewicht en accuverbruik het mobiele voordeel naar de achtergrond, en heb je in feite nog een desktop.

Hardware op maat

Een laatste trend die al even aan de gang is en waarschijnlijk sterker doorzet in 2016: hardware op maat. Afnemers nemen niet meer genoegen met voorgesneden koek. Koop je hardware, dan doe je dat over het algemeen om dit voor de volle honderd procent te integreren in jouw bestaande infrastructuur. Geen kant-en-klare desktops dus, maar barebone-hardware in te kleuren met componenten die je echt nodig hebt. Denk aan een modulair-achtig systeem, waarbij one-in-one-out met betrekking tot componenten het sleutelwoord is.

Nieuwsgierig met welke hardware jij het jaar het beste kunt beginnen? Je leest het hier.

Desktops zelf configureren
[block] [par] Naast jouw hardware zelf bij elkaar sprokkelen middels de aankoop van een bare bones-systeem, zijn er genoeg fabrikanten die hardware op maat leveren. Dat wil zeggen: kies online elk component, van cpu tot kast, en je hebt precies het systeem dat je nodig hebt. [/par] [/block]
Hardware in 2016
Een vooruitblik naar wat gaat komen