Heffing op chatapplicaties bij KPN start deze zomer

KPN zal vanaf deze zomer extra geld gaan vragen vragen voor diensten zoals Whatsapp, voip en het streamen van video's met je smartphone. Dit heeft het bedrijf bevestigd aan website Tweakers.net.

Gebruikers kunnen straks kiezen uit verschillende bundels die bovenop hun abonnement betaald moeten worden. Net als bellen en sms-en zul je straks ook voor de nieuwe diensten moeten betalen. Wanneer je niet beschikt over een dergelijke bundel ontneemt het bedrijf je de toegang hiertoe. Hoe KPN dit daadwerkelijk wil gaan handhaven is nog niet bekend.   

Ook Vodafone en T-Mobile zijn door Tweakers.net om commentaar gevraagd. Vodafone erkent de terugloop van inkomsten op bellen en sms-en, maar bevestigd niet dat ook zij zulke sancties gaan opleggen. T-Mobile wilde niets over het plan zeggen.

De nieuwe abonnementsvormen zijn onderdeel van een grote reorganisatie van het bedrijf. Gisteren maakte KPN de eerste kwartaalcijfers bekend waaruit bleek dat de inkomsten op het traditionele bellen en sms-en flink is teruggelopen.

Volgens de telecomgigant zijn vooral het gebruik van Whatsapp, BlackBerry-messenger en voip hier de oorzaak van. Om deze teruglopende inkomsten op te vangen zal er voor deze diensten extra betaald moeten worden.