Herintroductie 'iPad 4', iPad 2 eindelijk met pensioen en iPhone 5C nu ook met 8GB

Apple heeft stilletjes het assortiment licht gewijzigd. Zo mag de iPad 2 eindelijk met pensioen en keert de iPad van de vierde generatie terug. Opvallend is ook de komst van een iPhone 5C met 8GB aan opslag, al zou deze update wel eens aan ons kikkerlandje voorbij kunnen gaan.

iPad 2 eindelijk met pensioen

Apple hanteert de strategie om een voorgaand model aan te bieden naast het huidige model als budgetvriendelijke keuze. Bij de iPad ging dat niet helemaal op: terwijl het topmodel iPad Air de vijfde generatie iPad is, was de instapper de iPad 2. Dit verouderde apparaat had nog geen Retina-scherm en ook de processor liep op zijn laatste benen. De iPad van de derde en vierde generatie verdwenen destijds van de markt.

De 'iPad 4' is nu terug en vervangt de iPad 2 als instapper. Hoewel het tablet met 379 euro enkele tientjes duurder is dan de iPad 2, is de vooruitgang enorm. Zo krijg je nu een flink rappere processor, een veel beter scherm en de snellere Lightning-connector. Daarmee hebben alle iPad's nu de nieuwe connector van Apple en is de iPad Mini nog het enige tablet zonder Retina-scherm. Met 289 euro is dit nu de absolute instapper, de iPad Mini Retina kost 389 euro terwijl je voor een iPad Air minimaal 479 euro moet neertellen.


Het huidige iPad-aanbod.

IPhone 5C 8GB

Daar waar Apple meestal een en dezelfde strategie hanteert voor haar stores over de hele wereld, lijkt er nu onderscheid te worden gemaakt tussen verschillende markten. In diverse Apple-stores is tegelijk met de herintroductie van de 'iPad 4' een 8GB-variant van de 5C gelanceerd. Zo kost deze iPhone 5C 8GB in de UK 429 pond terwijl de 16GB-variant 469 pond kost. De iPhone 4S is ook in de UK nog altijd de instapper met een prijs van 349 pond.

Ook in Australiƫ en China is de 5C met 8GB verkrijgbaar via de Apple-site, maar in de Nederlandse store schittert de 5C 8GB door afwezigheid. Ook op de thuismarkt in de VS ontbreekt het toestel op de website. We hebben de vraag bij Apple uitgezet of en wanneer de 5C 8GB op de Nederlandse markt zal komen. Overigens zijn we geen voorstander van smartphones met slechts 8GB aan opslag, zelf lopen we al regelmatig tegen de limieten aan van 16GB. Wie behalve apps ook de camera vaak denkt te gebruiken en muziek wil luisteren op zijn smarpthone doet er dan ook verstandig aan iets meer neer te tellen voor een smartphone met meer geheugen.


Wel in de Engelse Apple Store, (nog) niet in Nederland: de iPhone 5C 8GB.