Het beste contentbeheersysteem? Joomla!

Steeds meer websitebouwers gebruiken het open-source contentbeheersysteem Joomla! als motor voor hun websites. WINMAG Pro-redacteur Elmar Otten Otten dook in de code en kan de professionals alleen maar gelijk geven.

Joomla! is ongetwijfeld het bekendste open source-CMS (Content Management Systeem) van dit moment en niet zonder reden. Met Joomla! haalt u een bijzonder uitgebreid en kant en klaar draaiende website in huis, met een van de meest geavanceerde beheersystemen.

De grote kracht van Joomla! zit echter in de duizenden ontwerpen en uitbreidingsmogelijkheden die op internet (Joomla.org) zijn te vinden. Vrijwel alles wat u kunt verzinnen heeft iemand al een keer gemaakt en meestal nog bijzonder goed ook. Er zijn veel commercile initiatieven, maar het meeste is gratis. Joomla! is z goed en z uitgebreid dat het eigenlijk weinig zin meer heeft om een website als maatwerk van de grond af te laten bouwen.

Specialist

Joomla!

Uitgebreid, compleet CMS voor geavanceerde websites


Prijs: gratis
Info: www.dutchjoomla.org

Voor en tegen
+: compleet
+: duizenden ontwerpen en uitbreidingen
+: professioneel
-: geen doe-het-zelf installatie
-: vereist training

Score:
5 sterren

U merkt dat we onze bewondering niet onder stoelen of banken steken, maar Joomla! heeft ook zijn nadelen. Het CMS kent namelijk zoveel mogelijkheden dat het niet binnen een paar dagen valt te leren. Niet dat het onlogisch in elkaar zit, het is vooral vl werk. Daar komt nog bij dat de website na installatie van Joomla! weliswaar direct draait, maar nog wel helemaal moet worden afgesteld en ingericht. Dat zal veel sneller gaan dan bij nieuwbouw, maar het blijft toch specialistenwerk. Het personeel dat de website dagelijks van content moet gaan voorzien, zal een dag training nodig hebben en de webbeheerder nog wel wat langer. Misschien neemt u zelfs liever een webbeheerder van buitenaf aan, iemand die weet wat moet worden gedaan als uw site onderuit gaat. Want dat is niet het moment om uitgebreid in helpforums van de online community te gaan zitten neuzen, in de hoop dat iemand het antwoord weet.

Hosting
Een ander punt bij Joomla! is de hosting. Joomla! installeren is een kwestie van alle bestanden naar de juiste plek op een webserver te kopiren, maar om het goed te laten werken moeten er een aantal serverinstellingen kloppen. Sommige kan de gebruiker aanpassen (wat overigens ook weer specialistenwerk is), anderen moet uw provider aanpassen. Als u een server deelt met anderen (shared hosting) kunt u dat meestal wel vergeten. Staan niet alle instellingen goed, dan werkt Joomla soms nog wel, maar kunt u geen uitbreidingen installeren, zoals bij ons in een test het geval was. Ook loopt u het risico dat de veiligheid niet honderd procent waterdicht meer is.
Het is een enorme aanrader om uw Joomla-site te laten hosten bij een provider die zich speciaal richt op Joomla. Niet alleen staan dan alle instellingen al goed, vaak zet de provider Joomla er vast met de meest populaire uitbreidingen voor u op. Overigens zijn we ook al eens een keer een provider tegengekomen die Joomla wel als installatie aanbood, maar niet volledig ondersteunde. Opletten dusOp de volgende webpagina leest u welke providers Joomla wl volledig ondersteunen.