Het beste raamwerk (CMS) voor je site

Goede beheersoftware voor een website is belangrijk. Je wilt een pakket dat snel, gemakkelijk en natuurlijk veilig werkt. Een dergelijk contentmanagementsysteem (CMS) hoeft niets te kosten, maar hoe kies je het juiste? WINMAG Pro vroeg het aan de experts.

Van de zogenoemde opensourcepakketten heeft Joomla! verreweg de meeste bekendheid, maar het is niet altijd de beste keuze. Dat zegt Ray Bogman van Jira ICT, dat - nota bene als Joomla!-specialist bekend staat. "Ik ontvang vaak MKB'ers die direct vragen naar Joomla! zonder dat ze zich eerst hebben afgevraagd wat het doel is van de site, nu en over twee jaar. Ik adviseer daarom om altijd eerst een businessplan op te stellen, speciaal voor de website. Wil je


STAPPENPLAN
Bzig met een nieuwe of te vernieuwen website? Lees ook ons stappenplan voor een topsite
bijvoorbeeld in de toekomst ook een klantbeheerapplicatie koppelen aan de site, dan is Joomla! minder geschikt. Typo3, Drupal of Plone zijn in dat geval betere keuzes."

Het CMS moet kunnen meegroeien. Als je bij het toevoegen van een webshop of weblog ineens de hele site op de schop moet nemen, heb je verkeerde beheersoftware gekozen.

Uithangbord
Zestig procent van de MKB'ers gebruikt de bedrijfswebsite 'slechts' als virtueel uithangbord. Bijna 36 procent gebruikt de site voor e-commerce. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Ad Hoc. Voor beide doelen is er veel goede opensourcesoftware te krijgen. Een beetje handige MKB'er installeert dat zelf, maar je kunt het ook voor een relatief lage prijs laten doen door een webbureau. Hostingbedrijven zijn als gastheren van websites kenners van de verschillende CMS-pakketten.

"Voor een website als uithangbord voldoet Joomla! prima", vindt Daniel Philipsen van Nxs Internet. "Het is gemakkelijk te installeren en daardoor heel populair. We krijgen veel telefoontjes met de vraag of onze servers geschikt zijn om Joomla! op te installeren. De meeste mensen installeren het vervolgens zelf." Philipsen noemt CMS Made Simple een prima alternatief. "Dat blinkt uit in eenvoud. We komen het regelmatig tegen op onze servers."


Het Octrooicentrum Nederland koos Joomla! als CMS.

Knie
Behalve de eerder genoemde Typo3 en Drupal is er ook regelmatig Wordpress op de Nxs Internet-systemen te vinden. Wordpress is zelfs voor iemand met beperkte ICT-kennis onder de knie te krijgen. Het is simpel in installatie en onderhoud, maar ook in mogelijkheden.

"WordPress was in eerste instantie bestemd voor het online brengen van een weblog. Door nieuwe uitbreidingen wordt het meer een volwaardig contentmanagementsysteem", zegt Philipsen. De andere applicaties vragen grondige kennis van de beheerder. Alleen de MKB'er die echt verstand van zaken heeft, zal ermee willen werken. Al kun je altijd een gespecialiseerd ICT-bedrijf inhuren voor een optimalisatie.