Het beste van IFA 2014 – smartphones

De eerste dag met persconferenties van de IFA 2014 in Berlijn zit er weer op. Zoals elk jaar werden we weer overspoeld met aankondigingen van verwachte – en minder verwachte – smartphones, schermen, gadgets en ander technisch vernuft. Een overzicht van de aangekondigde smartphones.

Samsung

De verwachting was dat Samsung tijdens de IFA-persconferentie de Samsung Note 4 zou onthullen, maar het Zuid-Koreaanse bedrijf wist iedereen te verrassen met de aankondiging van twee nieuwe Note-modellen. Naast de Galaxy Note 4 (2560 x 1440 QHD-amoled-scherm, verbeterde 16 megapixel-camera, langere batterijduur, snellere reactietijden, een vernieuwde S Pen en een focus op multitasking) kregen we een eerste blik op de Galaxy Note Edge. Dit nieuwe model heeft een scherm dat aan de zijkant om de behuizing heen gebogen en is en dienst doet als tweede scherm. Op dit smalle schermpje kunnen meldingen worden getoond, functies voor veelgebruikte apps worden bediend en nog veel meer grappige functies. Of dit tweede schermpje echt de revolutie zal ontketenen die Samsung voorspelt valt nog te bezien, maar opvallend is het zeker.

Sony

Sony zette tijdens de IFA 2014 vooral in op de nieuwe Xperia Z3, Z3 Compact en Z3 Tablet Compact. Zowel de Z3 als de Z3 Compact bevatten dezelfde hardware: een Snapdragon 801-chip, 3GB RAM en een 20 megapixelcamera. Alleen het scherm en de batterij zijn echt verschillend. De Z3 Compact komt met een 4.6 inch scherm dat slechts loopt tot een 720p resolutie en bevat een accu van 2600 mAh, terwijl de 'normale' Z3 wel een full-hd-scherm meekrijgt en daarbij een batterij met een vermogen van 3000 mAh. De Z3 Compact moet voor ongeveer 499 euro over de toonbank gaan, zijn duurdere broertje krijgt een adviesprijs van 649 euro mee. Beide smartphones moeten eind dit jaar verkrijgbaar zijn.

Voor het lagere segment heeft Sony de Xperia E3 onthuld. De Xperia E beschikt over een Snapdragon 400 chipset, 1GB RAM, 4GB intern geheugen, een 2330 mAh-accu en hetzelfde strakke design als de Xperia Z-serie. De Xperia E3 moet in de herfst verschijnen voor een adviesprijs van slechts 169 euro.

HTC

HTC mocht dan geen persconferentie hebben gepland, toch onthulde het bedrijf tijdens de IFA een nieuw model in de Desire-lijn. De HTC Desire 820 krijgt een Snapdragon 615 64-bits chipset mee, met 2GB aan RAM, 16GB opslagruimte en de mogelijkheid dit uit te breiden met een microSD-kaartje. Aan de achterzijde zit een 13 megapixel-camera, de voorzijde moet het doen met 8 megapixels. De 2600 mAh-accu moet genoeg stroom leveren en de Desire 820 draait op Android 4.4 Kitkat. Het toestel komt in verschillende vrolijke kleuren op de markt, maar pas in het begin van 2015. Een prijs kon HTC nog niet noemen.

Microsoft

Microsoft toonde maar liefst drie nieuwe Lumia toestellen bedoeld voor het middensegment. De Nokia Lumia 830 is volgens Chris Weber, corporate vice president van de mobiele verkoopafdeling, 'de eerste betaalbare flagship'-smartphone. In tegenstelling tot de flink duurdere Lumia 930 biedt de 830 voor ongeveer 300 euro een betaalbare oplossing voor wie toch een snelle smartphone in huis wil halen. Het ontwerp ontloopt dat van de 930 niet veel, evenals de grootte. Beide telefoons hebben een scherm van 5 inches maar de Lumia 830 moet het doen met een resolutie van 720p in tegenstelling tot het full-hd-scherm op de Lumia 930. De nieuwe 830 draait op Windows Phone 8.1 en krijgt bij de lancering meteen de nieuwste update voor het besturingssysteem mee. Aan de achterzijde heeft de telefoon een 10 megapixel-camera met een Carl Zeiss-lens. Intern heeft de 830 een Snapdragon 1.2GHz processor aan boord, genoeg om Windows Phone 8.1 te draaien, maar deze zal geen waanzinnige prestaties leveren.

Naast de 830 kondigde Microsoft ook de komst van de Lumia 730 aan, een goedkoper model met 3G en ondersteuning voor twee simkaarten en de Lumia 735, die wel 4G ondersteunt. Zowel de 730 als de 735 hebben een scherm van 4.7 inch. De Lumia 730 gaat voor 199 euro over de toonbank en de 735 krijgt een iets hoger prijskaartje met 219 euro. Alle drie de nieuwe Lumia's moeten nog deze maand op de markt verschijnen. Of Microsoft met deze nieuwe telefoons ook echt voet aan de grond krijgt in de verzadigde mobiele markt valt nog te bezien.

CAT

Voor gebruikers die minder zuinig met hun smartphones omspringen verscheen nog een leuke Android-smartphone in de vorm van de CAT S50. Deze 4.7 inch-smartphone is schokbestendig, waterbestendig tot 1 meter diep, stofbestendig en blijft werken in temperaturen tussen de -25C en 55C. De smartphone draait op Android Kitkat, heeft een 720p-scherm, 1,2GHz processor, 4G LTE en een 8 megapixel-camera. De prijs voor dit robuuste beestje bedraag 499 euro, misschien toch net iets te veel geld om de schokbestendigheid echt op de proef te willen stellen.

Lenovo

Ook Lenovo deed nog een duit in het zakje met het onthullen van hun nieuwe Vibe Z2 en Vibe X2-smartphones. De Vibe Z2 is de eerste 64-bit smartphone van Lenovo, en moet dankzij de 1.4GHz Snapdragon processor flinke prestaties kunnen leveren. Ondanks dat niet zeker is of de Vibe Z2 met het nieuwe Android L zal worden verscheept, hoewel met de 64-bits architectuur dit zeker niet ondenkbaar is. Het 5.2 inch-scherm blijft met een 720p resolutie helaas wat achter op de concurrentie. De Vibe Z2 bevat verder 32GB aan interne opslag, dual SIM een 3000mAh-batterij en een 13 megapixel-camera aan de achterzijde. De Vibe Z2 moet 429 dollar gaan kosten, een Europese prijs is nog niet bekend.

De Vibe X2 heeft wel een 5 inch 1080p-scherm en een van de nieuwe Mediatek True8Core chipsets onder de motorkap. Nog opvallender is het ontwerp dat opgebouwd lijkt te zijn uit drie verschillend gekleurde laagjes, iets dat lang niet iedereen zal kunnen plezieren. Lenovo heeft al een serie accessoires aangekondigd waarmee je nog een extra laag aan de smartphone toe kan voegen. Aan de achterzijde heeft ook de Vibe X2 een 13 megapixel-camera en kost bij de lancering in oktober 399 dollar.

Morgen gaan we verder met een overzicht van de nieuwe smartphones die de afgelopen dagen zijn aangekondigd, hou WINMAG Pro in de gaten!

De HTC Desire 820