Het beste van IFA 2014 – tablets en hybrides

IFA 2014 in Berlijn is in volle gang. Zoals elk jaar werden we weer overspoeld met aankondigingen van verwachte – en minder verwachte – smartphones, schermen, gadgets en ander technisch vernuft. Een overzicht van de aangekondigde tablets en hybride laptops:

Sony

De Z3 Tablet Compact moet het kleinere broertje worden van de Z2 Tablet, die hiermee dus niet wordt voorzien van een opvolger. De Z3 Tablet Compact weegt slechts 270 gram en is net zo dun als de Z2 Tablet. Volgens Sony moet de batterij echter ongeveer 12 uur meegaan. De Z3 Tablet Compact bevat een Snapdragon 801-chip, 2GB RAM en heeft een scherm van 1920 x 1200 pixels. De 16 GB-versie kost 399 euro, de 32 GB-versie 449 en er verschijnt nog een variant met 4G-ondersteuning die 499 euro moet gaan kosten.

Lenovo

Lenovo introduceert tijdens IFA 2014 haar eerste 8 inch Android-tablet die draait op een Intel Atom Z3745 processor, de Tab S8. De nieuwe tablet is met een gewicht van 299 gram behoorlijk licht en ook de dikte van de Tab S8 bedraagt slechts 7.9mm. Intern vinden we verder 2GB aan RAM en 16GB opslag. Het beeldscherm heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels een zo dun mogelijke schermrand. Aan de voorzijde van de Tab S8 vinden we een 1,6 megapixel-camera en een tweetal speakers die zijn geoptimaliseerd voor Dolby-surround geluid. De achtercamera moet met 8 megapixels redelijk geschikt zijn om goede foto's mee te maken. Volgens Lenovo moet de Tab S8 door de 4290mAh batterij tot zeven uur lang meegaan op een enkele batterijlading bij zwaar gebruik.

De Thinkpad Helix 2-in-1 is gericht op de zakelijke markt en heeft een paar flinke updates meegekregen in deze nieuwe editie. Naast dat de hybride lichter en dunner is, heeft het full-hd-aanraakscherm een extra laagje van het nieuwste Gorilla Glass meegekregen om de duurzaamheid te garanderen. Het scherm kan uiteraard los worden gehaald en in praktisch elke stand weer worden teruggezet, of los worden gebruikt als tablet. Deze editie Thinkpad Helix krijgt een Intel Core M-processor mee om de batterij te sparen en draait uiteraard op Windows 8.1 Pro. Daarnaast zitten er enkele handige beveiligingsopties in de hybride ingebouwd als een vingerafdrukscanner en driewegsauthenticatie. De Thinkpad Helix moet vanaf oktober te koop zijn voor 1.099 euro

De Flex 2 Pro (Edge 15 in de V.S.) heeft een 15-inch full-hd-scherm dat 300 graden kan draaien, een verlicht toetsenbord, Dolby-geluid, een Intel Core i7, 16GB RAM en voor gebruikers van wat zwaardere grafische applicaties de mogelijkheid om uit te breiden met een nVidia Geforce GT840M grafische kaart. Dan zal de prijs nog wel een stukje hoger komen te liggen dan de nu aangekondigde 799 euro.

Toshiba

Toshiba pakt flink uit tijdens de IFA 2014 en begon met de aankondiging van twee nieuwe convertible modellen. De Satellite Radius 11 is Toshiba's eerste convertible met 11,6 inch hd-touchscreen en kan worden ingesteld in vijf verschillende standen voor verschillende toepassingen. De Satellite CL10-B is vooral gericht op gebruik onderweg en heeft vergaande ondersteuning voor cloudapplicaties. De CL10-B wordt geleverd met 100GB OneDrive-cloudopslag en standaard toegang tot Microsoft Office Online. De schermen van beide hybrides hebben een resolutie van 1.366 x 768 pixels en worden aangestuurd door een Intel HD-grafische chip. Beide laptops hebben een hdmi-output, een usb 3.0-poort, een usb 2.0-poort, een sd-kaartlezer en ondersteuning voor Bluetooth 4.0. De Satellite Radius 11 wordt beschikbaar met ofwel een Intel Celeron of een Intel Pentium processor, 500GB interne opslag en 4GB RAM. Aan dit alles komt een prijskaartje van 399 euro. De CL10-B krijgt alleen de optie voor de Celeron-processor, en moet het wegens de cloud-opzet doen met slechts 32GB interne opslag en 2GB aan RAM. De CL10-B gaat voor 259 euro over de toonbank en moet net als de Satellite Radius 11 eind dit jaar verschijnen.

Op het tabletfront slaat Toshiba een flinke slag in het goedkopere segment met de introductie van de Encore Mini. De budget-tablet draait op Windows 8.1 en moet de strijd aangaan met duurdere Android-tablets van de concurrentie. Prijzen voor snelheid zal deze tablet waarschijnlijk niet winnen, maar dat valt ook niet te verwachten voor een prijskaartje van 200 euro. Het 7 inch-scherm heeft een resolutie van 1024 x 600 en de tablet draait op een 1.83GHz Intel Atom processor. De Toshiba Encore Mini heeft 1GB aan RAM en nog 16GB aan interne opslag en een microsd-slot om deze uit te breiden. Het geheel draait op een goedkope versie van Windows 8.1 en wordt geleverd met een jaarabonnement op Office 365. Naar verwachting ligt deze budget-tablet vanaf 17 september in de winkels.

Acer

Dat Microsoft een serieuze gooi doet naar de tabletmarkt moge duidelijk zijn, maar het lijkt erop dat ze de pijlen niet langer hebben gericht op de relatief dure iPad. Met maar liefst drie nieuwe modellen in de Iconia-lijn lijkt Acer in ieder geval goed op weg om in het goedkopere segment de leiding over te nemen. De Iconia Tab 8 W is een goedkope 8 inch-tablet die het op moet nemen tegen de vloedgolf aan goedkope Android-tablets die de markt overspoelt. Binnen de behuizing vinden we een zuinige Intel Atom Bay Trail-processor, 1GB RAM en een scherm met 1280 x 800 pixels. Net als bij de goedkope Toshiba Encore Mini krijg je een jaarabonnement op Office 365 gratis bij de aanschaf. Mocht je hier echt gebruik van willen maken is het misschien slim om ook het optionele Acer Crunch toetsenbord aan te schaffen voor hogere productiviteit. De Acer Tab 8 W verschijnt in oktober en is te koop vanaf 149 euro.

Acer ondersteunt naar Windows natuurlijk ook nog altijd de Android-zijde van de markt en brengt voor de liefhebbers van dit OS de Iconia Tab 10 uit, speciaal bedoeld voor mediagebruik. Met een 10.1 inch-fullhd-scherm en Dolby Digital-geluid moet het kijken van films een prettige ervaring zijn. De Tab 10 draait op Android 4.4 Kitkat, verschijnt later deze maand in het zwart en wit en krijgt een prijskaartje van 199 euro mee.

De Iconia One 8 krijgt flink wat meer kleuren mee en draait net als de Tab 10 op Android 4.4 Kitkat. De One 8 draait op dezelfde Bay Trail-processor als de Tab 8 W en heeft net als de eerdergenoemde een schermresolutie van 1280 x 800 pixels en gaat voor dezelfde lage prijs over de toonbank: 149 euro.

Acer heeft verder nog een drietal nieuwe hybride laptops laten zien; de Aspire R13, Aspire R14 en Aspire Switch 11. Deze laatste is de nieuwste telg in de Aspire Switch-serie en verschijnt in twee modellen die standaard een 11,6 inch-scherm mee krijgen dat is bedekt met Gorilla Glass, een anti-fingerprint coating en een chiclet-toetsenbord. Het scherm van de Aspire Switch 11 kan los worden gehaald en worden gebruikt als tablet. Het eerste model in de Aspire Switch 11-serie is de SW5-171 bevat een Intel Core i3 processor, 4GB RAM en een 128GB hdd. De Switch SW5-111 moet het stellen zonder full-hd-scherm (1366 x 768 pixels) en heeft intern 2GB RAM en maximaal 64GB interne opslag. Beide modellen draaien op Windows 8.1, kunnen via micro-hdmi worden aangesloten op grotere schermen voor presentaties en hebben een camera in de voorzijde voor videovergaderingen.

Naast de nieuwe Aspire Switch 11 zijn ook de Switch 10-modellen vernieuwd en beschikken deze nu over een 10,1 inch-full-hd-scherm.

De Aspire R13 krijgt iets meer kracht mee en gebruikers kunnen kiezen tussen een full-hd-scherm of zelfs een wqhd-variant met een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Om deze schermen te beschermen voor vette vingers is er een speciale anti-fingerprint-coating op aangebracht en moet de antireflectielaag zorgen dat het grootste deel van de reflecties van het scherm worden tegengehouden. De R13 modellen worden geleverd met een Intel Core i5 of Core i7-processor, maximaal 1TB aan ssd-opslag en maximaal 8GB RAM. Door Acers dubbele scharniersysteem zijn de hybride laptops in maar liefst zes verschillende modi bruikbaar. De Acer Aspire R13-serie verschijnt eind dit jaar vanaf 999 euro.

De Aspire R14 heeft een draaibaar dubbel scharnierontwerp zodat deze in vier verschillende modi kan worden gebruikt en beschikt over een 14 inch hd-scherm met een resolutie van 1366 x 768 pixels. Er komen verschillende modellen beschikbaar met processoren varierend van een Intel Core i3, i5 of i7 en maximaal 12GB aan RAM. Opslag blijft beperkt tot een normale hardeschijf, tot maximaal 1TB opslagruimte. De Aspire R14-modellen verschijnen ook eind dit jaar voor prijzen vanaf 549 euro.

HP

HP brengt twee nieuwe modellen in de Envy x2-lijn uit. Deze hybride tablet/laptopcombinaties zijn verkrijgbaar in een 13,3 inch- en 15,6 inch-uitgave en krijgen de nieuwste generatie Intel Core M processoren mee. Het backlit bluetooth-toetsenbord moet de productiviteit vermeerderen zonder aan gebruiksgemak in te boeten. De Envy x2-modellen krijgen een 500GB hybride hardeschijf of een 256GB ssd mee samen met speakertechnologie die wordt geleverd door BeatsAudio. Het 13,3 inch-model komt in november op de markt vanaf 849 euro en de 15,6 inch variant in dezelfde maand voor een iets zachtere 799 euro.

De 10 inch Pavillion x2 is van origine een tablet, dat door het afneembare toetsenbord kan transformeren tot een volwaardige laptop en dat tegelijk dient als beschermende cover. De Pavillion x2 wordt aangedreven door een Intel Atom-processor en de luidsprekers bieden ondersteuning voor DTS-geluid. De batterij moet het bijna twaalf uur volhouden. De Pavilion x2 moet al in oktober verschijnen vanaf 329 euro.