Het nieuwe werken betekent optimaal thuiswerken

Bij het ‘nieuwe’ werken wordt veelal gesproken over werken op andere locaties dan kantoor. De bijbehorende uitdagingen en discussies gaan voornamelijk over de technische aspecten zoals de netwerkverbinding en toegang tot bedrijfsnetwerken en gegevens. Op zich is dit logisch. Wat echter opvallend is, is dat als wij spreken over de netwerkverbinding hierbij, eigenlijk altijd de mobiele internetverbinding centraal staat. Het nieuwe werken is namelijk ook een mogelijkheid die mensen dankbaar inzetten om hun werk- en privébalans op orde te brengen. Thuiswerken is hier een antwoord op.

Tablets en smartphones verwerven een steeds prominentere positie in het straatbeeld en zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld op het strand of in een café kunt werken. Heerlijk, zeker met dit weer.

Maar het nieuwe werken is voor mensen ook een mogelijkheid om een betere balans te creëren tussen in werk- en privéleven. Je hoeft geen vrij te nemen om even naar de tandarts te gaan of omdat er een monteur langskomt als je thuis ook productief en efficiënt kunt werken. Dit is mede afhankelijk van de mogelijkheden die de werkgever biedt wat betreft toegankelijkheid, maar vraagt ook meer van het thuisnetwerk, een ondergeschoven kindje in de gesprekken over het nieuwe werken.

Je kunt prima thuis (of lekker in de tuin) werken, als jouw thuisnetwerk dit toelaat. Thuis werken brengt wel andere vereisten met zich mee. Zo is een goede beveiliging van het netwerk cruciaal om veilig te kunnen werken.

Naast basisbeveiliging zoals een netwerksleutel en firewall kunnen ook de instelling van de thuisrouter de veiligheid van het netwerk verhogen. Sommige routers hebben bijvoorbeeld ook interne firewalls, WLAN- en DECT-encryptie.

Blacklist en VPN

Verder is het mogelijk om poorten tot internettoepassingen te sluiten of bepaalde websites op een blacklist te plaatsen op alle aangesloten apparatuur thuis. Zo wordt de kans verkleind dat kinderen of andere medebewoners schadelijke bestanden binnenhalen of connecties opzetten met dubieuze websites, ook bijvoorbeeld via game consoles. Wanneer er met een privélaptop wordt gewerkt, is het overigens ook mogelijk om met behulp van de router een veilige VPN-verbinding in te stellen.

Ook continue beschikbaarheid en snelheid zijn essentieel om optimaal productief te zijn. Om dit te garanderen is naast een goede provider, ook goede hardware nodig. Als je in de tuin wilt werken of ergens in het huis waar de dekking wat minder is, kun je het netwerk vergroten door middel van een repeater. Die ‘repeat’ het netwerk waardoor je meer dekking hebt en dus ook thuis niet plaatsgebonden bent. Daarnaast kun je met een repeater andere digitale apparaten aan het netwerk koppelen, zoals de televisie of de radio.

Domotica

Om voor het nieuwe werken baat te hebben bij de mogelijkheden van je thuisnetwerk, hoef je echter niet perse thuis te zijn. De opkomst van home automation (domotica) maakt het mogelijk om ook vanaf kantoor, de auto, het openbaar vervoer of iedere willekeurige locatie thuis al dingen te regelen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van de thermostaat. Het is ook mogelijk om data zoals foto’s, muziek of films op te vragen die op het thuisnetwerk opgeslagen zijn, via de router of een uitgebreidere NAS-functionaliteit.

Werken is nog nooit zo plezier en comfortabel geweest.

Gastexpert
[block] [title]Eric van Uden, AVM[/title] [par] [url link="http://www.fritzbox.eu/nl"]www.fritzbox.eu/nl[/url] [/par] [/block]