Hier.nl: locatiegebaseerd nieuws op de mobiel

Wie een smartphone met internettoegang heeft, kan al een poosje Google Maps gebruiken. De dienst toont een kaartje op de telefoon met restaurants en andere zaken in jouw buurt. Hier.nl vult deze statische informatie aan met actueel nieuws en evenementen in jouw wijk, stad of regio.

Waar vind ik parkeerplaatsen in Amsterdam, welke film draait er in de bioscoop om de hoek, en zijn er toevallig vrienden in de buurt? Uitgeefconcern Ilse media (onder meer ook eigenaar van websites als Nu.nl) lanceert www.hier.nl, een dienst voor de mobiele telefoon die op basis van je locatie direct op een plattegrond toont wat er in de buurt te doen is.

Location based
Op Hier.nl kun je op een kaart zien wat er in jouw actuele omgeving te doen is en waar je vrienden zijn. Daarnaast kun je je eigen favoriete locaties, foto's en reviews toevoegen en delen met je contacten. Hier.nl werkt op basis van GPS en locatiebepaling via zendmasten, waardoor je direct over handige en bruikbare informatie uit jouw omgeving beschikt. Je kunt ook handmatig je locatie aangeven en aan- of uitzetten.

Praktische informatie
"Mensen willen ook buitenshuis snel praktische informatie kunnen opzoeken, zegt Herman Kienhuis, hoofd Innovation & development bij Ilse media. "Hier.nl speelt hierop in door informatie uit de buurt waar je je op dat moment bevindt overzichtelijk op een kaart te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld Hier.nl op je mobiel checken als je wilt weten waar de dichtstbijzijnde supermarkt is, waar de leuke r


Hier.nl in gebruik nemen

Hier.nl is in de eerste plaats een mobiele applicatie, maar is ook te gebruiken via een mobiele website of gewoon via de pc. Je registreert je via www.hier.nl/ of je sms't HIER naar 9009. Je ontvangt een downloadlink via een gratis sms om de applicatie te installeren. Vervolgens stel je je locatie in en zie je wat en wie er bij jou in de buurt is.

De Hier.nl-applicatie is beschikbaar voor Nokia-, SonyEricsson- en Blackberry-toestellen. Binnenkort volgt ook de versie voor Windows Mobile-, iPhone- en Android-telefoons. Andere systemen werken alleen via een webinterface.

estaurantjes zitten of welke feesten er zijn. En dan kun je ook meteen zien wie van je vrienden in de buurt is als zij online zijn op Hier.nl."

Afgestemd op de mobiel
Joris van Heukelom, algemeen directeur ilse media: "Internet via de mobiele telefoon is een van onze speerpunten. De groei die we hierin dit jaar zien is fenomenaal. Met alle internetdiensten en merken uit het portfolio van Sanoma Digital en Ilse media biedt dit opnieuw veel kansen. Toch mogen we mobiel internet niet over dezelfde kam scheren als internet zoals iedereen het kent. Dat we met 'Hier' gekozen hebben voor een mobiel georiƫnteerde dienst bewijst dit. Geen doorvertaling van een bestaand merk, maar een nieuwe dienst die 100% wordt afgestemd op je mobiel."

Samenwerking
Hier.nl is een samenwerking met M2Mobi, winnaar van de Vodafone Mobile Clicks Award in 2008 met hun applicatie Nulaz.

Extra informatie:
Een gebruikersfilmpje van Hier.nl.
Website www.hier.nlEen webvideo van Hier.nl laat zien hoe je kunt communiceren met vrienden op de kaart.