Hittery lanceert 'spamvrije zoekmachine'

Het Nederlandse bedrijf Hitteryheeft een gelijknamige zoekmachine ontwikkeld die alleen resultaten toont van vierduizend geselecteerde Nederlandse websites. Het doel van de website is ergernis bij internetgebruikers wegnemen.

Google is het vaste startpunt van velen voor meer informatie, maar al te gauw eindigt je zoektocht bij een of andere vage verzamelpagina vol banners en popups, of erger.

Frustratie
Bij Hittery.nl levert een zoektocht niet meer dat soort frustratie op. Anders dan Google heeft Hittery niet de wens het complete web te indexeren, maar beperkt het zoektochten tot enkele duizenden (later enkele tienduizenden) websites van een 'goede' kwaliteit.

"Elke site is handmatig gecontroleerd op kwaliteit, relevantie en originaliteit", stelt een persbericht. Op die wijze wil het bedrijf zoekmachinevervuiling tegengaan. Volgens de initiatiefnemers hebben grote zoekmachines in toenemende mate last van sites die geen of weinig toegevoegde waarde hebben, maar wel hoog scoren. Bij Hittery.nl krijgen die sites geen kans.

Niet meer dan een schil
Het bedrijf indexeert de websites niet zelf; het maakt gebruik van de zoektechnologie van Google. Sinds jaar en dag kun je bij Google zoeken op een of meerdere specifiek domeinen. Tik bij Google.nl 'ZOEKTERM site:winmag.nl' en je krijgt treffers van alleen onze website. Hittery programmeerde een schil om dit soort Google-zoekstrings heen en noemt het een nieuwe 'spamvrije' zoekmachine. Slim gedaan.

Naast haar hoofdzoekmachine heeft Hittery.nl voor zestig onderwerpen zoals nieuws, gezondheid, reizen en wijn een apart zoekmechanisme. Gebruikers kunnen op http://www.hittery.nl/ ook een persoonlijke pagina aanmaken waarop ze 'zoekmachines' rondom hun favoriete onderwerpen plaatsen. Ook kun je zoekhulpen opnemen die graven binnen Funda, YouTube, Google nieuws, Weeronline en de Gouden Gids.

Drag and drop
De site werkt met een - drag and drop layout-systeem, net als iGoogle en Netvibes. Middels zogenaamde widgets kunnen gebruikers de individuele zoekmachines ook toevoegen aan iGoogle en Netvibes.

Informatie: http://www.hittery.nl/