Hololens nog dit jaar beschikbaar voor ontwikkelaars

Tot nu toe was Microsoft nogal vaag over wanneer ontwikkelaars en consumenten met hun Hololens aan de slag kunnen. Satya Nadella maakt aan in ieder geval een deel van de onduidelijkheid een einde.

Bij de aankondiging van Microsoft’s augmented realitybril Hololens wist het bedrijf uit Redmond alleen te melden dat de bril nog tijdens de levensduur van Windows 10 beschikbaar zou komen voor consumenten en ontwikkelaars. Niet heel duidelijk en gezien de lancering van Windows 10 nu een feit is, wordt het tijd wat duidelijkheid te scheppen. Microsoft ceo Satya Nadella heeft in een interview met de BBC laten weten dat ontwikkelaars in ieder geval al dit jaar met Hololens aan de slag kunnen. Consumenten zullen echter nog wat langer moeten wachten, Microsoft richt zich eerst op de zakelijke markt en wil zich daarna pas concentreren op de mogelijkheden die Hololens biedt voor consumenten.

Samenwerkingen

Dit ondanks de intrigerende demonstraties van Hololens die Microsoft tijdens haar E3 persconferentie liet zien. Volgens Nadella is de ontwikkeling van de Hololens een vijfjarenplan, met een voorlopige focus op de zakelijke toepassingen. Verdere details laat hij echter in het midden. Voorlopig weten we in ieder geval dat heel wat bedrijven staan te springen om met de ar-bril aan de slag te gaan. Zo liet ruimtevaartorganisatie Nasa weten dat ze Hololens in willen zetten in het International Space Station en verder onderzoek op Mars en wil hard- en softwaremaker Trimble de bril gaan gebruiken om 3D-bouwontwerpen te visualiseren. Overigens gaat Nasa ook aan de slag met virtual reality, zo werkt de ruimtevaartorganisatie aan een visualisatie van Mars voor Sony's Project Morpheus.