Hosted Exchange in de praktijk

Sinds begin dit jaar huurt WINMAG een professionele communicatieserver onder de noemer 'Hosted Exchange'. De server staat niet inpandig maar draait bij een internet-provider. 'Ideaal voor teams die niet een eigen server willen aanschaffen!' Zo is de belofte. Enkele bevindingen uit de praktijk.

Gratis uitproberen
Hosted Exchange zelf gratis uitproberen?Schrijf je in opwww.is.nl/he
Begin 2006 vonden wehet welletjes. Jarenlang hadden wij gewerkt met allemaal losse e-mailprogramma's die berichten uit individuele internetpostbussen ophalen ('pop-boxen'). Als je bij je eerder opgehaalde e-mail wilde, moest je naar kantoor komen en je pc opstarten. We konden ook geen gedeelde mailboxen aanmaken. Zo werken is niet meer van deze tijd. Het werd tijd voor een gentegreerde, professionele oplossing.
Ons team wilde:
- ook thuis bij alle e-mail kunnen en liefst ook de Outlook-agenda
- mailboxen kunnen delen
- een teamagenda kunnen bijhouden
- veilige opslag van alle gegevens

Ht antwoord
Volgens eerdere testen in WINMAG zou 'Hosted Exchange' het antwoord zijn op al deze wensen. Hosted Exchange is een volwaardige Exchange Server die bij niet in je eigen bedrijf draait, maar bij een internetprovider als IS Interned Services (www.is.nl). Op deze server kun je inloggen met webbrowser Internet Explorer of met Outlook 2003.
Je rekent voor het gebruik van de server een vast bedrag per maand af. Dus je hebt geen installatie- en setupkosten, geen kosten voor serveronderhoud en de organisatie hoeft de medewerkers niet naar een dure training te sturen, om te leren hoe zij de Exchange-server in de lucht moeten houden.

Per gebruiker kost Hosted Exchange tussen een of twee tientjes per maand. Voor een compleet team betaal je dus wel vele honderden, misschien wel duizenden euro's per jaar. Toch is het voor kleine bedrijven bijna altijd goedkoper dan zelf een server neerzetten.

Efficint, snel in gebruik te nemen en kostenbesparend zijn de sleutelwoorden bij Hosted Exchange. Maar hoe bevalt de overstap in de praktijk?